hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az erdélyi románok is autonómiát akarnak
Együtt Bukarest ellen

2019. 04. 07.
Románia négy leggazdagabb városa, egyben Erdély, a Partium és a Bánság legfőbb települései fogtak össze, megalakítva a Nyugat Szövetségét. Kolozsvár, Arad, Nagyvárad és a Temesvár elöljárói megunták, hogy állandóan a markukat tartsák Bukarestnek, ezért egyfajta gazdasági autonómiát igyekeznek kiharcolni. Ugyanakkor a politikai indíttatásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Romániában a Kárpátokon túli országrészek gazdasági potenciálja sokkal kisebb, mint az erdélyi és partiumi régió növekedése, ezért Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad összefogást kezdeményezett, hogy a saját térségük fejlesztésére fordíthassák a bevételeiket, és ne Bukarest döntsön a fejlődésük üteméről. A Nyugat Szövetsége néven futó formáció gazdasági téren nagyobb önrendelkezést vagy autonómiát akar – bár utóbbi kifejezést kínosan igyekeznek kerülni, attól tartva, hogy a román közvélemény összefüggést vél felfedezni a kezdeményezés és a magyarok autonómiatörekvései között. „A céljuk az, hogy a térség gazdasági növekedésének hozama minél nagyobb arányban maradjon azoknál, akik megtermelik, és ne a bukaresti törvényhozás határozza meg, mire fordítsák azt, mint ahogyan a mindenkori kormányok tették a múltban és teszik most is” – magyarázta lapunknak Nagy Árpád kolozsvári politológus.

Január utolsó szombatján Temesváron írták alá az együttműködési szerződést, ami hivatalossá tette a szövetség működését. A dokumentum konkrét célokban határozta meg a fejlesztés és az együttműködés területeit. Például gyorsforgalmi utakkal segítenék a befektetők térségbe vonzását, továbbá a kultúrát, az oktatást, az egészségügyet, a sportot vagy a turizmust is élénkítenék az érintett térségekben.

A résztvevők meggyőződése, hogy csak akkor tudnak fejlődni, ha Bukarestet megkerülve minél több európai uniós finanszírozású projektben vesznek részt, amiből eddig csak az éppen regnáló kormány érdekei szerint részesülhettek. Nagy Árpád rámutatott, hogy a temesvári önkormányzat közleménye, amely a szövetség megalakulásáról adott hírt, már leszögezi: más erdélyi települések is élénken érdeklődnek a kezdeményezés iránt, ezért is változtatták nevüket a Nyugati Négyesből Nyugati Szövetségre (Alianța Vestului, rövidítve AVE), hogy ezzel is hangsúlyozzák, a szövetség bármelyik önkormányzat számára nyitott. A négy nagyváros vezetése ugyanis annyira komolyan gondolja a közös munkát, hogy mindenre kiterjesztené, még a kulturális életre is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!