hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sakk királynője

2019. 04. 07.
A világ legjobb női sakkozójaként tartják számon Polgár Juditot. „Minden egészsé­gesen született gyerek potenciális zseni, de hogy azzá is válik-e, az főleg az első hat évben dől el” – állítja Judit pedagógus édesapja, Polgár László.

Egy interjúban Polgár Judit elmondta: „Apu kísérletének két alapja volt. Az egyik, hogy nem járunk iskolába. A másik, hogy valamilyen területen specializálódjunk, és abban minél jobbak legyünk.”  Juditnak két nővére van: a nála hét évvel idősebb Zsuzsa és a két és fél évvel idősebb Zsófi, akik szintén kiemelkedő sikereket értek el a sakkban, hiszen nemzetközi nagymesterek lettek a nők között, Zsuzsa a férfiak között is, míg Zsófi a férfiak között nemzetközi mesteri címet szerzett.

A legsikeresebb közülük a legfiatalabb Judit lett, aki egyedülálló módon, már 12 évesen elnyerte a férfi nagymesteri címet, 2005-ben máig egyetlen nőként lépte át a 2700 élőpontos szupernagymesteri határt, és 1989-től 2015-ig megszakítás nélkül a női világranglista első helyén állt, az abszolút világranglistán pedig a 8. helyet érte el. Judit az aktív versenysporttól 2014-ben vonult vissza, majd 2015-től 2016-ig a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitánya volt. Ma alapítványával és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésével foglalkozik, szakkönyveket ír, előadásokat tart.

A pedagógus végzettségű szülők egész éle­tüket a három lány nevelésének szentelték: Judit hatéves volt, amikor mindketten feladták a munkájukat, és onnantól csak magántanuló gyerekeikre koncentráltak. Az iskolában ugyan mindig jelesre vizsgáztak, de a szülőket a legkevésbé a tanulmányi eredményeik érdekelték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!