hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.05.24.(XXIII/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vadászidény

Egy héttel a májusi európai parlamenti választás előtt 24 óra alatt dőlt romba az osztrák „mintakormány”. A titkosszolgálati módszerek és a tűpontos időzítés lerántotta a leplet arról, hogyan is működik az „uniós” nagypolitika, ha tényleg nagy a tét. Márpedig tényleg nagy.

Abortuszháború a küszöbön

Több amerikai állam szigorított az abortusz szabályozásán a közelmúltban. Ennek hosszabb távú célja az lenne, hogy az államok visszakapják önrendelkezési jogukat a kérdésben. A demokrata felháborodás hamar kampánytémává avanzsálta az ügyet.

Belföld

A választás tétje: globalisták és szuverenisták küzdelme

Az európai parlamenti választások tétjéről, a szereplők közötti világnézeti különbségekről és a zsidó-keresztény kultúra védelméről beszélgettünk Hack Péter jogász, egyetemi tanárral.

A római Palota titkai

Új írással jelentkezett Ilkei Csaba, a magyar állambiztonsági múlt egyik meghatározó tudományos kutatója. A márciusban publikált, „Bűnbánat nélkül nincs megtisztulás” című tanulmány egy katolikus pap, B. György életén keresztül mutatja meg, milyen mértékben gyűrte maga alá a kommunista titkosszolgálat a magyar katolikus egyházat.

Uniós érdekérvényesítés dimenziói

Annak ellenére, hogy az elmúlt fél évet az európai parlamenti (EP) választás körüli viták uralták, az emberek fejében még mindig bonyolult döntési folyamatok, titkos alkuk képeként él az uniós intézményrendszer. Kinél van a legnagyobb hatalom, és kinél kellene lennie? Magyar EP-képviselőket kérdeztünk.

Hit és értékek

Üldözöttekből elismertek

1988-ban a kommunista egyházpolitika még a társadalomra veszélyes csoportként tekintett a Hit Gyülekezetére, amelyet 1989 májusában ismertek el bejegyzett egyházként. Cikkünkben három „őshites” is elmondja, hogyan élték meg a változást.

Hogyan működött együtt az Állami Egyházügyi Hivatal a BM csoportfőnökségeivel?

Az Állami Egyházügyi Hivatal a kommunisták eszköze volt, amellyel a vallás remélt teljes megszűnéséig „kezelték” a felekezeteket. Milyen esélye volt egy illegális közösségnek ebben a rendszerben? – többek között ezt is megkérdeztük Soós Viktor Attila egyháztörténésztől, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagjától.

HÁTTÉR

Elmondták mindenkinek

Tíz nap alatt több mint 21 millióan nézték meg a lengyel papi pedofíliáról szóló Ne mondd el senkinek című dokumentum­filmet. a film az európai és a lengyel választásokra is komoly hatással lehet, de a római egyházat is megrendítheti a kontinens egyik legkatolikusabb országában. Felkavaró részletek.

Az ausztrál csoda

„Mindig hittem a csodákban” – ezzel a mondattal kezdte a választási győzelmet bejelentő beszédét Ausztrália frissen megválasztott miniszterelnöke. Scott Morrison az elmúlt hónapokban „ideiglenes” kormányfőként, illetve a kampányban sem rejette véka alá, hogy újjászületett keresztény.

A siker nem a csúcs elérése

„Az irdatlan tömegű hegyek világában rájössz, hogy semmi vagy” – mondja Sterczer Hilda, Erőss Zsolt hegymászó szintén hegymászó felesége.

Az Atlantic cikkére reagálva

A Donald Trumppal szemben betegesen elfogult amerikai politikai és médiaelit érthető módon nem lelkesedett az elnök és Orbán Viktor washingtoni találkozójáért. Hosszú időn át ez a politikai és médiaelit határozta meg, hogy Európában mely politikai erők lehetnek bejáratosak a washingtoni szalonokba – miközben ezek az erők gyakran kifejezetten ellenségesek voltak az amerikaiak által megválasztott kormányzattal vagy éppen magával az Egyesült Államokkal szemben. Nem meglepő, hogy az amerikai nemzeti (és nagyon is pőrén értelmezett gazdasági) érdekeket a Nyugat vélt közös érdekei elé helyező Trump elnök és az európai politikusok szuverenista szárnyát képviselő Orbán miniszterelnök sokkal jobban megértették egymást, mint ahogy utóbbi a 2009 és 2017 között hivatalban lévő Obama-adminisztrációval kijött.

Veszélyes flört a kommunizmussal

A közelmúltban 86 évesen elhunyt Paul Hollander a szociológia eszközeivel igyekezett megfejteni a tömeggyilkos diktatúrák, főként a kommunizmus iránti, szinte vallásos jelleget öltő nyugati rajongást. A magyarországon szüle­tett tudós Előre jelezte, hogy az ellen­értelmiségiek a kommunizmus után az iszlámot jelölik majd ki a kapitalizmus kudarcaiból kivezető következő igaz útként.

KÁVÉSZÜNET

Az umami

Kevesen ismerik a köztudatban, pedig nívós séfek alkalmazzák a számos összeesküvés-elméletnek áldozatul esett titokzatos adalékanyagot. Veszélyes idegölőszer vagy ártalmatlan természetes ízfokozó az MSG?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!