hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes flört a kommunizmussal
Paul Hollander emlékére

2019. 06. 20.
A közelmúltban 86 évesen elhunyt Paul Hollander a szociológia eszközeivel igyekezett megfejteni a tömeggyilkos diktatúrák, főként a kommunizmus iránti, szinte vallásos jelleget öltő nyugati rajongást. A magyarországon szüle­tett tudós Előre jelezte, hogy az ellen­értelmiségiek a kommunizmus után az iszlámot jelölik majd ki a kapitalizmus kudarcaiból kivezető következő igaz útként.

Paul Hollander „morbid vonzódásnak” nevezte azt az életre szóló kíváncsiságot, amely – minden bizonnyal fiatalkori élettapasztalatai nyomán – nyugati értelmiségiek kommunizmus iránti csodálatának vizsgálatára ösztönözte. Az 1932-ben Budapesten, középosztálybeli zsidó családban született szociológusnak a két legiszonyatosabb politikai rendszert volt alkalma testközelből megismerni – az indíttatás tehát kézenfekvőnek tűnik.

A második világháborút a család bujkálva vészelte át. A halál árnyékában, tizenkét évesen Hollander arról beszélgetett apjával – aki az első világháborúban ezt átélte –, hogy milyen érzés, amikor az embert meglövik.

A szovjet „felszabadítók” kommunizmusa először megérintette, de kénytelen-kelletlen hamar szembesült annak valódi természetével. 1956-ban gyalog ment át a határon Ausztriába. Angliában, a London School of Economicson diplomát, az amerikai Princetonon PhD fokoza­tot, a Harvardon pedig, immár tanár­ként, egy értékes barátot szerzett, Stanley Milgram, az egyik legbefolyásosabb társadalompszichológus szemé­lyében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!