hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Atlantic cikkére reagálva
Egy hazug hasonlatról

2019. 06. 20.
A Donald Trumppal szemben betegesen elfogult amerikai politikai és médiaelit érthető módon nem lelkesedett az elnök és Orbán Viktor washingtoni találkozójáért. Hosszú időn át ez a politikai és médiaelit határozta meg, hogy Európában mely politikai erők lehetnek bejáratosak a washingtoni szalonokba – miközben ezek az erők gyakran kifejezetten ellenségesek voltak az amerikaiak által megválasztott kormányzattal vagy éppen magával az Egyesült Államokkal szemben. Nem meglepő, hogy az amerikai nemzeti (és nagyon is pőrén értelmezett gazdasági) érdekeket a Nyugat vélt közös érdekei elé helyező Trump elnök és az európai politikusok szuverenista szárnyát képviselő Orbán miniszterelnök sokkal jobban megértették egymást, mint ahogy utóbbi a 2009 és 2017 között hivatalban lévő Obama-adminisztrációval kijött.

Annak pedig kifejezetten örülhetünk, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban élen járó magyar miniszterelnök az Unióban ma ellenzékben lévő szuverenistákon kívül az Egyesült Államok elnökében is szövetségest lát. Kína, Törökország, Irán és Oroszország felemelkedésének idején ugyanis nem árt tudatosítani magunkban: Magyarország helye szabad és független államként a nyugati szövetségi rendszerben, nem pedig egy (Berlinből, Moszkvából vagy éppen Ankarából irányított) birodalom perifériáján van.

Németországtól, Oroszországtól és Törökországtól nem sok jóra számíthattunk az elmúlt évszázadokban, és ma sincs okunk hinni abban, hogy ezek az országok lemondtak volna birodalmi ambícióikról. Ezekkel az ambíciókkal szemben pedig nagyon is indokolt jó viszonyra törekedni a mindenkori amerikai kormányzattal, tehát józan ésszel éppúgy nehéz kivetnivalót találni a Trump–Orbán-találkozóban, ahogy annak idején Orbán Viktor első, kormányfőként Washingtonban, Bill Clintonnál tett látogatásában sem volt kifogásolnivaló. Az elmúlt évtizedekben Magyarország mindig jól tette, ha jó viszonyra törekedett az Egyesült Államokkal, és végzetes hibát követett el, amikor – akár német, akár orosz birodalmi nyomásra – a konfrontációt kereste Washingtonnal.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!