hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üldözöttekből elismertek
30 éve jegyezték be a Hit Gyülekezetét

2019. 05. 23.
1988-ban a kommunista egyházpolitika még a társadalomra veszélyes csoportként tekintett a Hit Gyülekezetére, amelyet 1989 májusában ismertek el bejegyzett egyházként. Cikkünkben három „őshites” is elmondja, hogyan élték meg a változást.

„A Hit Gyülekezete tevékenysége, a bemutatott szervezeti szabályzat, annak minden részlete kétséget kizáróan bizonyította a döntéshozatalra most jogosult számára – vagyis számomra – azt, hogy tevékenységükben nincsen semmi törvénysértő, ellenkezőleg, azokkal az erkölcsi értékekkel, amelyeket képviselnek, tevékenységük eredményeivel az ország gazdagodását is képesek szolgálni.” – ezekkel a szavakkal indokolta Sarkadi Nagy Barna, az Állami Egyházügyi Hivatal (AEH) elnökhelyettese az állami elismerésről szóló döntést a Hit Gyülekezete vezetőinek 1989. május 26-án.

A találkozót – és benne a fenti nyilatkozatot – Vitézy László rendező az 1989-ben forgatott Hit című dokumentumfilmje megörökítette. Amikor a forgatás 1988 telén elkezdődött, a készítők – és az érintet­tek – sem tudták, hogy a bemutatni kívánt illegális karizmatikus közösség alig fél év múlva állami elismerést kap. Sőt, a film első felében az ÁEH osztályvezetője még egy korábbi, elutasító határozatot olvas fel, amely szerint „a Hit Gyülekezete néven működő vallási közösség tevékenysége nem egyeztethető össze társadalmi berendezkedésünkkel”.

A gyors fordulat tudatos stratégiaváltásra utal. Vörös Géza történész a Rubiconban tavaly írt cikkében felidézi, hogy 1989. április 16-án az állambiztonsági vezetők parancsnoki értekezletén Horváth József vezérőrnagy továbbra is az egyházak hosszú távon történő megszűnését prognosztizálta, annak ellenére, hogy kénytelenek elviselni a jelenlétüket. „Számítsunk arra, hogy a nyugodt, kiegyensúlyozott társadalmi légkörhöz és az átmeneti időszak feszültségeinek »levezényléséhez« partnerként kell az egyházakkal számolni” – mondta a Belügyminisztérium III/III csoportfőnökség vezetője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!