hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az umami
Az ismeretlen ötödik íz

2019. 06. 20.
Kevesen ismerik a köztudatban, pedig nívós séfek alkalmazzák a számos összeesküvés-elméletnek áldozatul esett titokzatos adalékanyagot. Veszélyes idegölőszer vagy ártalmatlan természetes ízfokozó az MSG?

„Besenyő TT István, aki vagyok, azaz Besenyő Tudatosan Táplálkozó István. Elmondom Önöknek, hogy a múltkorjában én tudatosan táplálkoztam. Édes süteményféleséget. És végig tudtam, hogy eszek. Egyszer sem haraptam mellé. Közbe’ – hogy okosodjak – olvasom a süteményféle matricáján, hogy miből van. Lisztjavító szer. Hát elromlott a liszt? Térfogatnövelő szer. Eleve nem volt nagy. Mekkora lehetett eredetileg? Hát ez hülyeség, a térfogat nem finom. Nem kell térfogatot enni.”

Talán mindannyian ismerjük Besenyő Pista bácsi fenti mondatait. Egy olyan jelenséget parodizál, amely jó ideje jelen van a hétköznapjainkban. Mindenki megrökönyödött már legalább egyszer az „E-számokat” firtató cikkeken, riportokon. Sokan nem kedveljük az ízfokozókkal teli chipseket, műfánkokat vagy gyorséttermeket, igyekszünk házi tojást venni, vagy piacon beszerezni a – remél­­hetőleg – minden mesterséges adaléktól mentes konyhai alapanyagainkat. Sokszor mondjuk el: bezzeg régen, még a csirkének is más íze volt, s közben irigyeljük a falun élőket a maguk megtermelte élelmiszerekért. Aztán találkozunk az umamival.

Az a bizonyos dashi alaplé

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!