hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A római Palota titkai
Kommunista titkosszolgálat befolyása a magyar katolikus egyházra

2019. 05. 23.
Új írással jelentkezett Ilkei Csaba, a magyar állambiztonsági múlt egyik meghatározó tudományos kutatója. A márciusban publikált, „Bűnbánat nélkül nincs megtisztulás” című tanulmány egy katolikus pap, B. György életén keresztül mutatja meg, milyen mértékben gyűrte maga alá a kommunista titkosszolgálat a magyar katolikus egyházat.

Bár korábban is számos kutatás bizonyította, hogy a legnagyobb létszámú felekezet súlyosan érintett az elnyomó hatalommal vállalt együttműködésben,

Ilkei írásának egyik újdonsága, hogy katolikus papokat – köztük magas rangú vezetőket – nemcsak itthon, hanem külföldön is alkalmazott az állambiztonság: a Rómában működő Pápai Magyar Intézet gyakorlatilag a kommunista állambiztonság egyik kémközpontja volt.     

A magyar állam 1927-ben létesítette a Római Magyar Akadémiát, melynek egyik tagozatát a Papi Osztályt, XII. Pius pápa 1940-ben a Pápai Magyar Intézet rangjára emelte és rektorát is ő maga nevezte ki. Az intézet működése 1943 őszétől szünetelt, 1948-tól 1964-ig emigrációban élő papok működtették, majd a Vatikán és a Kádár-kormány 1964-ben kötött megállapodása értelmében a római Falconieri-palota a magyar katolikus egyház tulajdonába került, és az olasz főváros egyetemein tanuló magyar papok intézetévé alakították át. Az immár a Magyar Katolikus Püspöki Kar felügyelete alatt működő Pápai Magyar Intézet mindenkori vezetőjét a magyar állam hozzájárulásával nevezték ki, növendékei pedig csak olyan magyar egyházmegyések lehettek, akiknek kiküldéséhez a hazai egyházi vezetés hozzájárult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!