hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vadászidény
Kiélezett uniós kampányfinis

2019. 05. 23.
Egy héttel a májusi európai parlamenti választás előtt 24 óra alatt dőlt romba az osztrák „mintakormány”. A titkosszolgálati módszerek és a tűpontos időzítés lerántotta a leplet arról, hogyan is működik az „uniós” nagypolitika, ha tényleg nagy a tét. Márpedig tényleg nagy.

Mint ismeretes, múlt hétvégén Heinz-Christian Strache, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről, Ausztria alkancellárjáról a német média olyan videókat publikált, amelyekben a politikus egy bekamerázott ibizai villában egy magát orosz oligarchának kiadó nőnek zsíros kormányzati megbízásokat ígért cserébe azért, hogy az orosz többségi tulajdont szerez a kétmillió olvasóval bíró, kvázi királycsináló Kronen Zeitung osztrák napilapban. A botrány kirobbanását követően Strache lemondott az FPÖ-vezetői és alkancellári pozíciójáról, Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig bejelentette a szeptember elején esedékes előrehozott választásokat.

Titkosszolgálati tőrbe csalás

Abban még maga Strache is egyet­ért, hogy az ibizai villában ittas állapotban elhangzott mondatai nemcsak hogy kínosak, hanem egyenesen katasztrofálisak. Azok nemcsak politikailag vághatták sutba valószínűleg végleg a szabadságpárti vezető karrierjét, de a magánéletében is súlyos válságot okozott, felesége a videóban is hallható „macsós” és „csajozós” szövegek után elköltözött férjétől közös gyermekükkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!