hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A siker nem a csúcs elérése
Erőss Zsolt özvegye hegymászásról, házasságról, traumákról

2019. 05. 23.
„Az irdatlan tömegű hegyek világában rájössz, hogy semmi vagy” – mondja Sterczer Hilda, Erőss Zsolt hegymászó szintén hegymászó felesége.

Vajon mi visz rá valakit arra, hogy hetekre, olykor hónapokra eltűnjön azért, hogy megmásszon egy nyolcezer méter magas hegyet, ahol szinte folyamatosan életveszélyben van többek között a természeti viszonyok, az egyre fogyatkozó oxigén vagy éppenséggel a kialvatlanság miatt? Min múlik az, hogy a rendkívüli mentális és fizikai erőnlétet igénylő út során maradjon energiája az egyik legnagyobb próbatételre, arra, hogy elcsigázva, óriási zsákkal a hátán lejusson a hegycsúcstól az alaptáborig?

Hegymászóvá nem lesz valaki, hanem leginkább annak születik. A hegymászó a hegyen van otthon, neki az a komfortzónája, míg a civilizáció egy kaotikus, idegen világ a számára – állítja Sterczer Hilda hegymászó. A hegyen ugyanis sokkal egyszerűbbek és kiismerhetőbbek a viszonyok annak, aki szereti feszegetni a saját határait. Annak, akinek a rendkívüli szabadságvágya a halálfélelmet haláltudatossággá képes szelídíteni.

A sikert tudvalevően nem a csúcs elérése, hanem az alaptáborba való visszaérkezés jelenti. Ezt a pillanatot általában a flow-élménnyel azonosítják, a felszabadultságérzéssel, hogy megcsináltam, képes voltam rá, és ezentúl minden más kihívásra is képes leszek. Hilda szerint ennél is erősebb magának a túlélésnek az öröme, az életben maradásé, amikor az embert a puszta létezése is eufórikus boldogsággal tudja eltölteni. Ekkor nyilvánvalóvá válnak a valóban fontos dolgok, egy időre minden a helyére kerül. De csak egy időre: ezért kell újból és újból visszamenni a hegyre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!