hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.07.12. (XXIII/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bahreini szép remények

Trump veje olyan ügybe fogott, amibe korábban elnökök sorának tört bele a bicskája. Üzletalapú terve egyesek szerint az „Évszázad béketervét alapozza meg”, mások szerint „kolosszális időpocsékolás”.

Mibe bukott bele a Ciprasz-kormány?

A Sziriza választási vereségével és Alexisz Ciprasz görög kormányfő távozásával fontos kísérlet zárult le Európában. Ennek lényege az volt: lehet-e „populista” politikusként egy „bukott állam” élén eredményesen politizálni úgy, hogy kormányra kerülve a szóban forgó „populista” párt vagy politikus egyszerre keresi saját választói és a „nemzetközi piacok” kegyeit.

Irán- és Palesztin-barát fődiplomatát választhat az Unió

„Az Egyesült Államoknak elég volt megölni négy indiánt, hogy elnyerje a függetlenségét” – ezt a finoman szólva meglepő mondatot az Európai Unió kiszemelt fődiplomatája mondta 2018-ban egy beszédében.

Belföld

Útelágazás előtt az Európai Unió

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós vezetők irányválasztásán múlik, hogy egy sikerperiódus vagy harcos öt év elénéz-e az ország. Ha fogadnia kellene, a Fidesz még az év vége előtt távozik a Néppártból. Interjú.

Jön a nagy ellenzéki összefogás?

Bár a kormánypártok támogatottsága kikezdhetetlennek tűnik, az utóbbi évek választásaihoz képest lényeges változások történtek a közelmúltban: egyrészt a Jobbik összeomlásával megszűnt a centrális erőtér, ahol a bal- és a radikális jobboldal egymás ellen is küzdve gyakorlatilag kioltotta egymást; másrészről úgy tűnik, az ellenzéki pártok a korábbi súlyos kudarcok után megtanulták, hogy csak összefogva indulhatnak eséllyel bármiféle megmérettetésen.

Hit és értékek

Amazon-cenzúra: melegeknek nincs visszaút?

Az Amazon július elején véglegesen betiltotta annak a könyvnek a forgalmazását, amely lehetségesnek mondta a homoszexuális életmód megváltoztatását. A cenzori döntést számos volt meleg őszinte vallomása cáfolja.

HÁTTÉR

Lesz-e magyar Texas?

Az elmúlt hetekben fokozott figyelem irányult a Baranya és Somogy megye határán fekvő, kissé félreeső tájra. a megnövekedett érdeklődés oka pedig nem más, mint a nemrég talált nagyobb mennyiségű kőolaj. Ha az iménti ásvány­kincs felfedezéséről hallunk, sokunkban azonnal dubaji felhő­karcolók vagy Texasi olajmágnások jelennek meg képzet­társítás­ként. Utánajártunk, hogy vajon a felfedezés következtében várható-e Baranya magyar Texasszá avanzsálása.

Az igazság pillanata

Június vége, az iskola bezárt, a legtöbben a nyaralást tervezgetik: hova, mikor, mennyiért, lehetőleg vízpartra, mert a hőség elviselhetetlen. Valóban az, de a földeken bírni kell, mert az aratáshoz ilyen időre van szükség.

Az online lét szenvedése

Az elmúlt évtizedben a mentális problémákkal küzdő gyermekek és  tinédzserek száma drámaian megnőtt. Bár a kiváltó okokat illetően sok a találgatás, a szakemberek egy jelentős része ma már megegyezik abban, hogy ez alighanem a közösségi médiumok használatával függhet össze.

Pályaváltás felsőfokon

Mi vesz rá arra egy újdonsült házaspárt, hogy a fővárosi infrastruktúrát, a biztos egzisztenciát feladva nulla tapasztalattal belevágjanak a mezőgazdaság és a vidéki turizmus rejtelmeibe? Interjú környezetvédelemről, fejlődésről a Dióliget tulajdonosaival, Misi Lászlóval és Valériával.

Elég a bohóckodásból, az EP mondjon nemet Merkel jelöltjére!

Hosszas, intrikákkal és árulásokkal terhelt kavarás után úgy tűnik, Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke. Kérdés azonban, hogy Merkel machiavellista mesterkedéseinek eredményén túl tükröz-e bármit az Unió leendő vezérkarának összetétele. Nem lehetünk derűlátók – írtuk ugyanitt a múlt héten.

Drámai droghelyzet Magyarországon

Folyamatosan nő a kábítószer-fogyasztók száma a világon, 2017-ben elérte a 271 milliót, s az első helyen még mindig a fű áll – derül ki az UNODC friss jelentéséből. Magyarország a legális szerek, illetve a marékszámra szedett nyugtatók terén továbbra is az élbolyban van, s különösen igaz ez a fiatalabb korosztályokra.

A digitális kép hatalma

A képi világ, a digitális látvány lassan (gyorsan) minden más valóságtípust maga alá gyűrő erejéről (terrorjáról) szólunk az alábbiakban. Furcsa (paradox) dolog a képről írott szavakkal beszélni, hiszen a képet pont arra találták ki, hogy azonnal hasson. Ne nagyon kelljen megfejteni. Ne kelljen olvasni, agysejteket munkára fogni, fantáziát mozgósítani, mögöttes tartalomról morfondírozni, bennünk levő bioáramokat pazarolni. Például arra, hogy mit akar a szerző azokkal a zárójelbe tett szavakkal.

KÁVÉSZÜNET

Thesszaloniki

Ha valaki kikapcsolódásként egy sajátos, gazdag kulturális atmoszférával kecsegtető úti célban gondolkodik, könnyen Thesszalonikire eshet a választása – akárcsak nekünk. Úti beszámoló.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!