hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán- és Palesztin-barát fődiplomatát választhat az Unió
Korrupt, anticionista, szocialista

2019. 08. 10.
„Az Egyesült Államoknak elég volt megölni négy indiánt, hogy elnyerje a függetlenségét” – ezt a finoman szólva meglepő mondatot az Európai Unió kiszemelt fődiplomatája mondta 2018-ban egy beszédében.

Az új uniós csúcsvezetők jelölése közül az egyik legnagyobb meglepetést és vitát a külügyi főképviselő posztjára kiszemelt Josep Borrell (képünkön) neve váltotta ki. A 71 éves spanyol külügyminiszterrel szemben az ENSZ korábbi terrorizmusellenes és emberi jogi különmegbízottja, Ben Emmerson #StopBorrell néven online kampányt is indított.

„Számos európai országban a holokauszt és más népirtások tagadása bűncselekmény. Az EU azonban ezt az embert akarja kinevezni a külügyek irányítására” – mondta Emmerson. Borrell-lel szemben azonban nemcsak az amerikai őslakosokra nézve sértő kijelentése miatt merült fel kifogás.

A spanyol politikus eredetileg repülőmérnökként dolgozott, mielőtt 1979-ben közéleti irányra váltott. A Szocialista Pártban szépen ívelő karrierje egészen az Európai Parlament elnöki székéig repítette, amelyet 2004 és 2007 között töltött be. Bár nem tett semmi emlékezeteset ezen a poszton, ettől függetlenül maradhatott volna továbbra is az elnöki székben – sem elődje, az ír tévébemondóból lett politikus, Pat Cox, sem pedig utóda, az Európai Néppárt megbízásából most a Fideszt vizsgáló egyik uniós „bölcs”, Hans-Gert Pöttering nem zavart sok vizet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!