hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a nagy ellenzéki összefogás?
Őszi harctér

2019. 08. 10.
Bár a kormánypártok támogatottsága kikezdhetetlennek tűnik, az utóbbi évek választásaihoz képest lényeges változások történtek a közelmúltban: egyrészt a Jobbik összeomlásával megszűnt a centrális erőtér, ahol a bal- és a radikális jobboldal egymás ellen is küzdve gyakorlatilag kioltotta egymást; másrészről úgy tűnik, az ellenzéki pártok a korábbi súlyos kudarcok után megtanulták, hogy csak összefogva indulhatnak eséllyel bármiféle megmérettetésen.

A várhatóan októberben megtartandó önkormányzati választáson mind a fővárosban, mind számos megyei jogú városban jóval szorosabb küzdelem várható, mint ami a Fidesz májusi, 52 százalékos eredményéből első látásra következne.  

Magyarország 20 területi és 3177 települési önkormányzatra oszlik, amelyek közigazgatási területükkel lefedik az ország egészét. Jogilag ötféle településkategória létezik: község, nagyközség, város, megyei jogú város, főváros. A települések döntő többsége – több mint háromezer – 10 ezer lakosnál kisebb lélekszámúak. 123 középváros van, ezek 10 ezer fősnél nagyobb települések, ám nem rendelkeznek megyei jogú városi címmel. Utóbbiból 23 van, ezek és a 23 fővárosi kerület alkotják a nagyvárosi önkormányzatok halmazát.

Területi önkormányzattal Budapest és a 19 megye rendelkezik. 2014-ben a 19 megyei közgyűlésből 13-ban szerzett többséget a Fidesz. Mind a 19 megyében fideszes közgyűlési elnököt választottak, míg a 23 megyei jogú város közül 20-ban nyert a kormánykoalíció jelöltje.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!