hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az igazság pillanata
Aratás kérdőjelekkel

2019. 07. 11.
Június vége, az iskola bezárt, a legtöbben a nyaralást tervezgetik: hova, mikor, mennyiért, lehetőleg vízpartra, mert a hőség elviselhetetlen. Valóban az, de a földeken bírni kell, mert az aratáshoz ilyen időre van szükség.

 

A hőségben nem vonul a párától a gabona, könnyen pereg, és száraz, ami fontos, mert a tisztítás mellett a leginkább árnövelő ki­adás a szárítás. A magyar mezőgazdaság legfontosabb hetei közé tartoznak ezek, ilyenkor derül ugyanis ki, rentábilis volt-e az egész éves befektetés, a vetés. A mintegy hatvanezer gazdálkodó számára az aratás mindig az igazság pillanata, de az agrárium egészének is a számadás ideje. Mert hiába a jó termőterület, a szakmai tudás, a jó vagy éppen rossz időjárás, az éppen aktuális agrárpolitika dönt a sikerről és a kudarcról: mindent tönkrevághat, vagy nagyon sikeressé is tehet. A mezőgazdaságban mára nem az időjárás és a tudás, vagy épp a tapasztalat a legfontosabb tényező, hanem az Európai Unió agrárstratégiája, amely éppen idén, az új parlamenti ciklusban újul majd meg, és határozza meg, melyik tagállam gazdái járnak jól, melyikéi pedig rosszul.

Árpát vágni érzéssel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!