hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A digitális kép hatalma

2019. 08. 10.
A képi világ, a digitális látvány lassan (gyorsan) minden más valóságtípust maga alá gyűrő erejéről (terrorjáról) szólunk az alábbiakban. Furcsa (paradox) dolog a képről írott szavakkal beszélni, hiszen a képet pont arra találták ki, hogy azonnal hasson. Ne nagyon kelljen megfejteni. Ne kelljen olvasni, agysejteket munkára fogni, fantáziát mozgósítani, mögöttes tartalomról morfondírozni, bennünk levő bioáramokat pazarolni. Például arra, hogy mit akar a szerző azokkal a zárójelbe tett szavakkal.

Vegyünk három példát, hogyan működik ez: Instagram és új Pókember film. No meg a spoiler; ez a szép divatszó, ez a büszkén feszítő neofita.

Az Instagram nevű alkalmazásra képeket lehet feltölteni. Az ebben az évezredben születettek (Z generáció) ma már inkább ezt használják, a Facebook számukra lassan (gyorsan) valami skanzen, csevegjenek csak rajta anyukák, emberkedjenek az ősök politikáról meg a fociról. Brüsszel és Dárdai Pali. Lehet kiengedni a gőzt, lehet egymásnak feszülni, véleményeket ütköztetni. Az Instán lógóknak ilyesmivel nem kell magukat fárasztani. Ott menőzni kell, feltűnést kelteni, poénnal vagy extremitásokkal nyomulni. Az ütős, instant látvány a kúl, és nem az árnyalt fejtegetés. Idézzük (eredeti helyesírással) a hozzászólót: „Jó én is nyomkodom a telóm de nem facebookozok! Sokkal jobban be jön az insta! Mert nem láttom a hülye kiírásokat! Anyi időt nem fordítok rájuk, hogy letiltsam, inkább nem faceezek!” És hogy odakint, az offline világban eközben mi történik? Minden mérőszám szerint a szövegértés és -alkotás brutális romlása, a fejlesztő tanárok meg levegőhöz alig jutnak. Ha volna még Kádár-titkárság vagy Hazafias Népfront (távol legyen!), bizony zuhognának a levelek, hogy „hassanak oda kéremszépen…”

Némelyek legyintenek: kár a pánikért. Mindezt a munka­erőpiac a maga nyers módján megoldja. Ha a főnök ráláthat a dolgozó digitális életére,  úgyis hamar kiderül, hogy az időt, amit a munkatárstól bérbe vettek, és kimondottan termelésre, sőt haszonszerzésre kívánják fordítani, azt nem lehet csetelésre meg instázásra használni. Ennek aztán lesz nevelő (elrettentő) ereje, bár az emberi jogok egy része mehet a levesbe. De mi van krónikus munkaerőhiány esetén? Vajon melyik fél kényszerül engedni, és ki viszi győzelemre a maga életmódját?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!