hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Ezért nem rendítik meg Putyin hatalmát a szankciók

Egyre gyakrabban szorulnak magyarázkodásra Európa vezetői, miközben a lakosság és vállalkozásaik súlyosbodó energiaválsággal szembesülnek. Valóban ennyire erős az orosz gazdaság, vagy érdemes tovább várni a szankciók hatására?

EU-szakértő: el akarják kapni Orbán grabancát

Nemcsak az uniós források lehívása, hanem a magyar gazdaság iránti piaci bizalom helyreállítása és a forint erősödése miatt is létfontosságú lenne, hogy a magyar kormány egyezségre jusson Brüsszellel az úgynevezett feltételességi eljárásban. Ez nem lesz könnyű, hiszen sokan érzik úgy, hogy most végre megoldhatják a „magyar problémát”.

Biden, a fekete lovag: háború indult a MAGA-mozgalom ellen

Aki nem ért egyet a kormánnyal, szélsőségesnek számít ma Amerikában. A retorikai elszigetelésen túl, úgy tűnik, anyagi téren is ellehetetlenítik és az adóhivatalt is mozgósítják a társadalom ezen része ellen.

Atomalku újratöltve: felülírhatja Izrael és Amerika kapcsolatát

A perzsa állam nukleáris törekvései, Izrael egzisztenciális félelmei, az orosz–ukrán háború következtében előálló európai energiaválság és a nagyhatalmi helyezkedések is bonyolítják a 2015-ös atomalku felújítására irányuló erőfeszítéseket.

Belföld

Hack Péter: ellentétes a nyugati jogelvekkel az oroszokkal szembeni diszkrimináció

Októbertől leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. Vannak tagállamok, amelyek a vízumkiadás teljes leállítását szorgalmazzák. A döntésről Hack Pétert, az ELTE Büntetőeljárásjogi és Büntetés-végre­hajtási Jogi Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

E heti beköszöntőnk - Majd ha neked is lesz méhed! 

Egészen abszurd vitába keveredtem a 444 olvasóival az abortusz témájában, miután Jennifer Lawrence hollywoodi színésznő az öreg fehér férfiakon bosszankodott, akik a Legfelsőbb Bíróságon „eltörölték az abortusz alkotmányos védelmét”.

Hit és értékek

„A belpolitikához jó könyvelőkre, a külpolitikához államférfiakra van szükség”

Két nagyszabású beszédben vázolta fel az Európa jövőjéről alkotott elképzeléseit Habsburg Károly, a Páneurópai Unió vezetője. A koncepció alapvetően eltér a jelenlegi föderatív tervektől, de a nemzeti szuverenitás helyreállítását célzó tervektől is.

HÁTTÉR

Harminc évig volt drogfüggő, ma boldog férj, így szabadult meg

A herointól emberi roncs lett, és az utcán kötött ki – nemcsak orvosi szempontból volt reménytelen eset, de lelkész ismerősei is kezdtek lemondani róla. Isteni csoda, hogy 30 év masszív szer­­függés után életben ma­radt, majd teljesen felépült, képessé vált jó emberi kap­csolatokban élni, és másokon segíteni. Czeller Péter története.

Mélyülő chipháború Washington és Peking között

Chipek nélkül elképzelhetetlenek a mindennapjaink. Olyannyira „bevették magukat” a gazdaság és a hadiipar legkülönbözőbb területeibe, hogy nélkülük még egy nagyhatalom sem lehet nagyhatalom. Ki is éleződött a chipháború Amerika és Kína között – ugyanis fogyóeszközről van szó.

A magyar tudós, aki Einstein tanársegédje volt, majd forradalmasította az informatikát

A méltatlanul elfelejtett magyar–amerikai tudós Albert Einstein tanársegédjeként is dolgozott, az atombomba fejlesztésében is részt vett. A Dartmouth Egyetem rektoraként Thomas Kurtzcal létrehozta a BASIC számítógépes programnyelvet, mellyel forradalmasította az informatikát.

KÁVÉSZÜNET

Ehető-e a magyar gyümölcs?

Az évente megjelenő „Piszkos tizenkettőként” (Dirty dozen) elhíresült amerikai tanulmány a növényvédőszer-maradékokkal szennyezett zöldségeket és gyümölcsöket rangsorolja, amelyek vizsgálatához a tengerentúlon kapható termékeket veszi alapul. Felmerül  a kérdés: mennyiben érvényesek ránk  a kutatási adatok? 

Kizsákmányolt gyereksorsok: Hollywood játszótere

A Nirvana egyik albumán egykor meztelen csecsemőként szereplő Spencer Elden elvesztette a pert a Nirvana jogi csapatával szemben. A hosszú ideig tartó procedúra számtalan morális kérdésre ráirányította a figyelmet a gyermekmunka fogalmától kezdve  a gyermekjogokon át a szülők  és a média felelősségéig.

„A változás kulcsa bennünk van”

Kovács Márta többszörös pályaváltóként hitelesen támogatja  a pályaváltás előtt állókat. Tanít, támogat, és segít abban, hogy a hozzá fordulók mentálisan felkészüljenek a változtatásra, rugalmasakká váljanak a váltásra, amire most rendkívül nagy szükség van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!