hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kizsákmányolt gyereksorsok: Hollywood játszótere
Nem minden arany, ami fénylik
Kizsákmányolt gyereksorsok: Hollywood játszótere

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 07.
A Nirvana egyik albumán egykor meztelen csecsemőként szereplő Spencer Elden elvesztette a pert a Nirvana jogi csapatával szemben. A hosszú ideig tartó procedúra számtalan morális kérdésre ráirányította a figyelmet a gyermekmunka fogalmától kezdve  a gyermekjogokon át a szülők  és a média felelősségéig.

A  kritikusok által gyakran a világ egyik legjobb albumaként emlegetett lemeznek kezdetben korántsem reméltek ekkora sikert. A kiadó legoptimistább becslése szerint 250 000 eladott példánnyal számoltak, az előző album eredményeire alapozva. Ám nem így történt, hamarosan sorra döntötték meg az eladási rekordokat. A lemez sikerének legtöbben a dalok korszellemmel való tökéletes harmóniáját és a szerzők merészségét tulajdonítják, aminek nyilvánvalóan része volt a borító dizájnja is: a pénzéhes, kapitalista társadalom problematikáját egy vízben úszó csecsemővel kívánták szimbolizálni, aki egy horogra akasztott ropogós dollárért sóvárog. A meztelen gyermek megjelenítése akkoriban is erősen megkérdőjelezhető volt, ám a frontember, Kurt Cobain egyetlen másik alternatívát lett volna hajlandó elfogadni: ha a gyermek nemi szerve egy felirattal van kitakarva a következő szöveggel: „Ha ettől kellemetlenül érzed magad, akkor biztosan pedofil vagy.”

Az album végül a várakozásokat felülmúlva 30 millió példányban kelt el, és így megközelítőleg ennyi polcon szerepelhet annak az egykori meztelen csecsemőnek a képe, aki mára 31 éves férfivá érett. 

A bírósági eljárás során felmerült, hogy mivel a gyermek nem volt elég idős ahhoz, hogy beleegyezzen az albumborítón történő szereplésébe, a zenekar gyerekként szexuálisan kizsákmányolta őt, és élethosszig tartó károkat okozott neki. A pert végül a kultikus lemez borítóján szereplő Spencer Elden azért vesztette el, mert szülei kisbabájuk fotójáért megkapták az őket megillető 200 dollárt, valamint Elden felnőttként is profitált abból, hogy ő volt a Nirvana-bébi. A történet tanulságként szolgálhat a legjobb szándékú szülők számára is: a show-biznisz  gyermekek esetén sem ismer feltétlenül fair határokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!