hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ehető-e a magyar gyümölcs?
Növényvédőszerek, kockázatok, mellékhatások
Ehető-e a magyar gyümölcs?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 07.
Az évente megjelenő „Piszkos tizenkettőként” (Dirty dozen) elhíresült amerikai tanulmány a növényvédőszer-maradékokkal szennyezett zöldségeket és gyümölcsöket rangsorolja, amelyek vizsgálatához a tengerentúlon kapható termékeket veszi alapul. Felmerül  a kérdés: mennyiben érvényesek ránk  a kutatási adatok? 

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) kérdésünkre azt a választ adta, hogy az eltérő jogszabályi környezet, technológiák és fogyasztói szokások miatt az amerikai kutatásokat nem lehet közvetlenül alkalmazni a hazai viszonyokra. Ráadásul az európai növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági rendszerek jóval szigorúbbak az amerikainál, sőt Európában a génmódosított termékek előállítása 
is tiltott. 

A „Piszkos tizenkettő” európai megfelelője, a „Tiltott gyümölcs” (Forbidden fruit) című tanulmány, amelyet a Pesticide Action Network (PAN EU) nonprofit szervezet jegyez, az összes uniós országban, köztük hazánkban is vizsgálja a növényvédő hatóanyagok mennyiségét a mezőgazdasági termékekben. Ez által tehát relevánsnak tekinthetők az adataik, azonban nem elhanyagolható tényező, hogy ez a szervezet lobbizik az Unióban a növényvédő szerek mielőbbi kivonásáért. 

A hazai szakmai szervezetek szerint ráadásul a friss tanulmány elrettentésre, pánikkeltésre alkalmas kije­len­tése­ket is tartalmaz, amely egész hecckapmányt indított el a médiában, óva intve a magyar termékek fogyasztásától. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!