hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hack Péter: ellentétes a nyugati jogelvekkel az oroszokkal szembeni diszkrimináció
Lehet-e kollektív ítéletet mondani egy nép felett?
Hack Péter: ellentétes a nyugati jogelvekkel az oroszokkal szembeni diszkrimináció

A nyugati politikai elit szerint az orosz nép a putyini diktatúra áldozata – de közben ugyanezt a népet büntetik a korlátozásokkal.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 09. 08.
Októbertől leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. Vannak tagállamok, amelyek a vízumkiadás teljes leállítását szorgalmazzák. A döntésről Hack Pétert, az ELTE Büntetőeljárásjogi és Büntetés-végre­hajtási Jogi Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

Jogilag hogyan lehet értelmezni azt az eljárást, amikor egy ország vezetői által indított háború miatt az adott ország összes állampolgárát valamiféle retorzió, szankció éri?

– Nagyon sajátos ez a helyzet, hiszen egyrészt a vízum kiadásának indokolás nélküli megtagadása minden országnak és az EU-nak is joga, ugyanakkor itt nem egyéni mérlegelés alapján történik a vízumok megtagadása, hanem kollektív büntetést akarnak alkalmazni. Ez azért ellentmondásos, mert miközben a nyugati világ – az Egyesült Államok és az Európai Unió is – fennen hirdeti, hogy azért áll ellene az orosz nyomásnak, mert így akarja megvédeni a nyugati civilizációt és a jogállamiságot, egyre több olyan eszközt alkalmaz, amely teljes mértékben ellentétes a jogállamisággal. A nyugati politikai elit hozzáállása azért is kérdéses, mert miközben joggal vitatják, hogy Putyin demokratikus, szabad választáson nyerte volna meg a hatalmat, és – e logika szerint – az orosz nép a diktatúra áldozata, azonban ugyanezt a népet, az orosz embereket büntetik – azokat, akiknek semmilyen szerepük nem volt abban, hogy milyen politikai döntéseket hoz az orosz kormány.

A beutazási tilalom nem előzmény nélküli: a háború kitörése óta hallhatjuk, hogy orosz állampolgárok vagyonát zárolták, elkobozták, orosz embereket – karmestereket, balett-táncosokat, zenészeket, professzorokat – rúgtak ki az állásukból. Magyarország tekintetében is volt olyan követelés, hogy a Ferencváros edzőjét menesszék, csak azért, mert orosz. Ez a kollektív bűnösség elvének egy olyan gyakorlata, amit mindeddig a nyugati civilizáció elítélt. Ez egyébként egy évezredes római jogi elvvel, az Európai Emberi Jogi Nyilatkozatban is megjelenő „nullum crimen sine lege” elvével is ellentétes, ami magyarra fordítva úgy szól, hogy nincs bűncselekmény törvény nélkül. Ez az európai civilizáció egyik fontos elvi tétele: senkit nem lehet bűnösnek találni és megbüntetni anélkül, hogy előzetesen az adott cselekedetet bűncselekménnyé nyilvánítanák. Ami most történik, az kísértetiesen hasonlít ahhoz, amikor az európai zsidókat összegyűjtötték, megfosztották őket a vagyonuktól, szabadságuktól és az életüktől, csak azért, mert zsidók voltak. Ezt a gyakorlatot a második háború után is folytatták Európában, például Csehszlovákiában a német és a magyar kisebbséggel szemben, vagy Magyarországon a németekkel szemben: a származásuk miatt fosztották meg őket a vagyonuktól, illetve deportálták őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!