hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A belpolitikához jó könyvelőkre, a külpolitikához államférfiakra van szükség”
Habsburg Károly alternatív Európa-víziója
„A belpolitikához jó könyvelőkre, a külpolitikához államférfiakra van szükség”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 08.
Két nagyszabású beszédben vázolta fel az Európa jövőjéről alkotott elképzeléseit Habsburg Károly, a Páneurópai Unió vezetője. A koncepció alapvetően eltér a jelenlegi föderatív tervektől, de a nemzeti szuverenitás helyreállítását célzó tervektől is.

Habsburg Károly a 900 éves uralkodócsalád jelenlegi feje, az utolsó császár, IV. Károly legidősebb unokája. A 61 éves főherceg apja, Habsburg Ottó 2011-ben bekövetkezett halála után átvette a Páneurópai Unió vezetését, és az utóbbi években több fórumon is egyértelművé tette, hogy szeretne aktívan részt venni az Európa jövőjének kialakításáról szóló vitában.

Azt még nem tudni, hogy reformkoncepciója mellett személyesen is vállalna-e vezető politikai tisztséget, de hívei közül sokan ezt is szeretnék. 2019-ben a csehországi Monarchista Párt Habsburg Károlyt javasolta az Európai Bizottság elnökének. Ez a jelölés elsősorban szimbolikus volt, bár a monarchisták érdemi politikai bázissal is rendelkeznek a cseh kereszténydemokrata koalíció tagjaiként. 2019-ben 7,24 százalékos eredményt értek el az európai parlamenti választáson, és az így bejutott két kereszténydemokrata képviselő az Európai Néppárt frakciójához csatlakozott.

Radim Spacek akkor így indokolta Habsburg Károly jelölését: „Kétség nélkül olyan személy, aki nagyon jól ismeri az európai politikai programokat és rendkívül járatos a Közép-Európát illető problémákban, beleértve a visegrádi országokat (V-4). … Érti a régiónkat, nem hordoz semmilyen előítéletet vagy történelmileg negatív véleményt. Jól ismert tény, hogy a Dunai Monarchia 1918-ban történt felbomlása nem hozott békét vagy stabilitást Közép- és Kelet-Európa számára, hiszen a volt Osztrák–Magyar Monarchia egyetlen utódállama sem volt képes megvédelmezni lakóit a nácizmus, majd később a kommunizmus veszélyével szemben.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!