hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar tudós, aki Einstein tanársegédje volt, majd forradalmasította az informatikát
Kemény János holokauszt-túlélő eseményteli élete
A magyar tudós, aki Einstein tanársegédje volt, majd forradalmasította az informatikát

Kemény János a Manhattan College elnökeként.(Fotó: Everett Raymond Kinstler)

2022. 09. 08.
A méltatlanul elfelejtett magyar–amerikai tudós Albert Einstein tanársegédjeként is dolgozott, az atombomba fejlesztésében is részt vett. A Dartmouth Egyetem rektoraként Thomas Kurtzcal létrehozta a BASIC számítógépes programnyelvet, mellyel forradalmasította az informatikát.

A világhírű matematikus, fizikus, számítástechnikai szakember, Kemény János György 1926. május 31-én, Budapesten született Kemény Tibor magkereskedő és Fried Lucia gyermekeként.

A belvárosi Bajcsy-Zsilinszky (akkor Vilmos császár) út 36–38. alól indult a pályája, amelyre napjainkban egy tábla emlékezteti az épület előtt elhaladókat. Tanulmányait a híres Rácz-féle magániskolában kezdte, majd a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban folytatta, ahol tanára, Bölcsházy Árpád a matematika tantárgy szerelmesévé tette az ifjú nebulót.

Apja az 1930-as évek végén tapasztalható zavaros politikai állapotot felismerte, és külföldi kapcsolataira támaszkodva kiutazott az Egyesült Államokba, hogy előkészítse a terepet a családja megélhetésére, kiköltöztetésére. Végül a második magyar zsidótörvény elfogadását követően, 1940-ben a Kemény család többi tagja is az Egyesült Államokba emigrált. Magyarországon maradt rokonaik sajnálatosan a holokauszt áldozataivá váltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!