hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy lord és a színes gumibillentyűk
Sir Clive Sinclair élete
Egy lord és a színes gumibillentyűk

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 22.
A sors furcsa összjátékaként pont annyit élt Sir Clive Sinclair, mint az egyik mikroszámító­gépének nevében szereplő szám. A ZX81 és a nyolcvanas években itthon is közkedvelt Sinclair ZX Spectrum megalkotója a napokban hunyt el, 81 évesen.

Életének két tanulsága van. Az egyik, hogy amikor még nem volt Big Tech, a mikroszámítógépek gyártói-fejlesztői között óriási csaták dúltak. (Erről szól a Micro Men című brit sorozat.) Akkor és azóta is mindig az számított kérdésnek, hogy melyik platform diadalmaskodik a lakásokba beköltöző személyi számítógépek kínálatában.

A historikus nevek egy részét az X és Y generációk jobban ismerhetik: ZX Spectrum, C64, Atari, Acorn, a briteknél a BBC Micro. Ebben a korszakban a kreatív, gyorsan reagáló, pionír szellemiségű emberek alakították a komputerek jövőjét.

Clive Sinclair halálával a másik tanulság még nyilvánvalóbb. Az informatikában feltűnő innovátorok ugyanis milliók életére lettek hatással. A nyolcvanas években milliónyi fürge agyú, az internet hiányában csak saját leleményességére számító tizenéves döntött úgy, hogy programozó lesz. Sokszor az idővel jobban eleresztett, gimnazista korú diákok álltak össze 2-3 fős csapatokká, és (főleg) játékprogramokat írtak, amelyek Európában, Kelet-Európában, sőt a nyugati világban is elérhetővé váltak a kor adathordozóin: kazettákon és floppyn.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!