hetilap

Hetek hetilap vásárlás
EU-szakértő: el akarják kapni Orbán grabancát
Csaknem 50 milliárd euró a tét
EU-szakértő: el akarják kapni Orbán grabancát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2022. 09. 08.
Nemcsak az uniós források lehívása, hanem a magyar gazdaság iránti piaci bizalom helyreállítása és a forint erősödése miatt is létfontosságú lenne, hogy a magyar kormány egyezségre jusson Brüsszellel az úgynevezett feltételességi eljárásban. Ez nem lesz könnyű, hiszen sokan érzik úgy, hogy most végre megoldhatják a „magyar problémát”.

Szintet lépett a magyar kormány az uniós forrásokat érintő, Brüsszellel folytatott egyezkedésben azzal, hogy több korrupcióellenes lépésről is döntést hozott: létrehoznak egy korrupcióellenes hatóságot, illetve egy Korrupcióellenes Munkacsoportot is (lásd keretes írásunkat). Mindez az Európai Bizottsággal hónapok óta tartó levelezés eredménye, amelynek a tétje nem kevesebb mint két jelentős uniós forrásból való részesedés. Az egyik a „rendes” hétéves keretköltségvetésből járó körülbelül 30 milliárd euró, amelynek lehívásához egy részletes stratégiai partnerséget kell „kitárgyalni” az Európai Bizottsággal – a megegyezés év végéig várható. A másik a Covid után létrehozott Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), amelyből összesen 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást, valamint 8-9 milliárd euró kedvezményes hitelt remél a magyar kormány.  

Mindkét forrást alapjaiban érintheti az úgynevezett jogállami feltételességi mechanizmus eredménye, amelyet az Európai Bizottság áprilisban indított Magyarország ellen, és a kormánnyal történt hónapokon keresztül zajló egyeztetések után szeptember 22-én tárja majd az Európai Tanács elé a javaslatát. Mint Gyévai Zoltán EU-szakértő a Heteknek elmondta, ez az eljárás különbözik a Sargentini-féle jogállamisági jelentés elfogadásával elindult hetes cikkely szerinti eljárástól. Ennek megfelelően nem foglalkozik közelebbről például a sajtószabadsággal, a kisebbségek védelmével vagy a migránsok helyzetével.

„Ez az új eszköz az Unió pénzügyi és költségvetési érdekeit hivatott védeni. Lényegében azt tárja fel, hogy hol vannak olyan rendszerszintű és/vagy egyedi jogállamisági hiányosságok, amelyek miatt veszélybe kerül az uniós pénzek rendeltetésszerű felhasználása. Ha ezeket az adott tagállam nem tudja hatékonyan orvosolni, akkor van lehetőség a források egy részének vagy egészének felfüggesztésére, befagyasztására” – fogalmazott a szakértő, megjegyezve, hogy úgy tűnik, ezt a mechanizmust kifejezetten az Orbán-kormányra szabták, miután komoly aggályok merültek fel európai szinten azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök uniós pénzből épít ki tekintély­elvű rendszert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!