hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

25 év után ismét kiújulhat a Balkáni konfliktus

A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője, Milorad Dodik az elmúlt hetekben újfent hangot adott az anyaországról való leválási szándékának: mintegy 100 jogszabályon keresztül alakítana ki egy független szerb intézményrendszert. Az önálló hadsereg létrehozásának gondolatát azonban úgy tűnik, időközben elvetette.

Izraeli exminiszter: 2022 végéig össze fog omlani a kormánykoalíció

Ofir Akunisz szerint új realitás köszöntött be az izraeli kormány­zatban: a politikai túlélés és a hatalmi ambíciók kora moralitás nélkül. A nyáron Netanjahuval együtt távozó miniszterrel Budapesten beszélgettünk az izraeli belpolitikáról, az arabok kormányzati szerepvállalásáról és Izrael rövid távú kilátásairól.

Abortuszlegalizáció, LMBTQ-ügyek, migránsok: "woke-minisztérium" Németországban

Megszületett a német kormánykoalíció: a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok szövetsége. A hosszas koalíciós tárgyalások után a leendő kormány a Merkel-korszak végét jelenti, és 16 év kormányzást követően ellenzékbe küldi jobbközép Kereszténydemokrata Unióját (CDU) és testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU). Nagyszabású terveik egész Európát a feje tetejére állíthatják.

Mária helyett Malika, homoszexuális Mikulás: módszeresen számolnák fel a keresztény értékeket

A szeretet, az elfogadás és kölcsönös tisztelet jegyében megkezdődött a keresztény értékek gyökeres visszaszorítása és felszámolása Európa-szerte.

Belföld

Szupererőssé válhat-e a koronavírus?

Az omikron variáns vélhetően nem fog újabb nagy lendületet adni a koronavírus-járványnak, ugyanakkor újra felmerül a kérdés: mennyire válhatnak veszélyesebbé az újabb és újabb mutánsok.

Hit és értékek

A téli ünnep, amelyen Jézus is részt vett

A templomszentelés ünnepe, a hanuka korunkban újra kezd megtelni aktuális tartalommal. Idén ősszel rekordszámú, több mint 10 000 zsidó zarándokolt el a jeruzsálemi Templom-hegyre, és az ünnep alkalmából Jichak Herzog államelnök a zsidóság második legszentebb helyén, a hebroni Pátriárkák sírjánál gyújtott gyertyát.

HÁTTÉR

Minden gyerek tudni akarja, hogy várták-e

June Blanshan, a Life International életvédő szervezet nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. 13 évig dolgozott Dél-Afrikában, ahol árván maradt gyermekeket és krízisbe került anyákat segített munkájával. Ez az ő története.

Covid: nem segített az alternatív terápia a keresztény tévéelnökön

Bejárta a világsajtót a hír, hogy koronavírus okozta szövődményekben november 30-án elhunyt az egyik legnagyobb amerikai keresztény televíziós csatorna, a Daystar alapító-elnöke. Marcus Lamb közismerten oltásellenes volt, így halála nyomán újra felmerült a kérdés, vajon miért elutasító sok evangéliumi hívő a Covid-vakcinákkal szemben?

Tragédiából sikersztori: elvesztette magzatát, mozgalmat indított

A 34 éves Ladjánszki Bernadett idén áprilisban, várandóssága 9. hónapjában vesztette el egészséges magzatát terhességi kolesztázis (epepangás) következtében. A baj megfelelő vizsgálat esetén kivédhető lett volna. Bernadett ma azért küzd, hogy az epesavmérés országszerte elérhetővé váljék az érintettek számára.

200 éve született Dosztojevszkij

Dosztojevszkij egyedülálló képességgel ábrázolja a személyiséget és a társadalmat szétbomlasztó gonosz valódi természetét. Az író ugyanakkor egyedül­álló azon átformáló szellemi élmények érzékeltetésében is, melyeken keresztül megtalálható a kiút.

KÁVÉSZÜNET

Magyarországon minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta

Van, aki ugyan kibetűzi a szavakat, de nem ért meg például egy használati utasítást vagy képtelen kitölteni egy egyszerű űrlapot. Hazánkban a különböző becslések szerint a felnőttek 16–33 százaléka funkcionális analfabéta. Manapság ugyan ritkán találkozunk analfabétákkal, mégis létezik ez a jelenség.

Ifjúsági misszióvezetőből Amerika leggazdagabb üzletembere

Az 1962-ben alapított amerikai áruházlánc, a Walmart napjainkra a világ egyik legnagyobb vállalatává vált, több mint 550 milliárd dolláros éves forgalmával. Alkalmazottainak száma meghaladja a 2,3 millió főt. 24 országban, csaknem 10 ezer áruháza működik, ahova hetente körülbelül 220 millió vevő tér be vásárolni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!