hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarországon minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta
Érted-e, amit olvasol?
Magyarországon minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta

A 20. század vége óta létezik a funkcionális analfabetizmus fogalma.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 12. 01.
Van, aki ugyan kibetűzi a szavakat, de nem ért meg például egy használati utasítást vagy képtelen kitölteni egy egyszerű űrlapot. Hazánkban a különböző becslések szerint a felnőttek 16–33 százaléka funkcionális analfabéta. Manapság ugyan ritkán találkozunk analfabétákkal, mégis létezik ez a jelenség.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

„– Mondom, gyorsan, Bildad, hozd a hajó iratait! Meg kell szereznünk ezt a Kuvikot, akarom mondani Kvakvakot, egyik csónakunkhoz. […] Mikor az előzményeken túljutottunk, s Peleg mindent elkészített aláírásra, felém fordult s így szólt: – Úgy sejtem, ez a Kvakvak itten nem tud írni, igaz-é? Azt kérdem, Kvakvak, csapjon beléd a ménkű, aláírod-é a neved, vagy kézjegyet teszel? De erre a kérdésre Kvikveg, aki kétszer vagy háromszor részt vett hasonló szertartásokon, cseppet sem jött zavarba; átvette a felajánlott tollat, s lerajzolta a papírra a megfelelő helyen, annak a furcsa, kerek ábrának a pontos mását, amely a karjára volt tetoválva; és Peleg kapitány makacs tévedéséből a könyvben valami ilyesforma állt: KVAKVAK X KÉZ­JEGYE” – olvasható Herman Melville amerikai író 1851-ben írt világhírű regényében, a Moby Dickben. Ebben az időben egyáltalán nem volt ritka, hogy az emberek – a világ minden táján – még a saját nevüket sem tudták leírni. Sőt, egészen átlagos dolog volt.

Hol a legrosszabb a helyzet?

Az iskolák elterjedésének köszönhetően ez elkezdett megváltozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!