hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért olvassunk klasszikusokat?
Érdemes-e olvasni, újra elővenni egy klasszikust?
Miért olvassunk klasszikusokat?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 07.
Sok diák és felnőtt is ódzkodik attól, amit kötelező olvasmányként kell vagy kellett elolvasni az iskolában. Pedig a világirodalom nagy klasszikus művei nemcsak műveltségünket gazdagítják, hanem emberségünket is.

Nagyon sokan és nagyon rég­óta beszélgetünk már a kötelező olvasmányok témájáról. Néha az az érzésem, nem is lehet újat mondani: minden elhangzott már, amit ezekről a könyvekről tudni lehet, tudni illik. Valahogy mégis mindig előkerül aztán, nem lezárult vita ez. Azt, hogy folyton beszélünk róla, áldásosnak találom: jó újra meg újra megkérdőjelezni, hogy mit miért csinálunk. Csak azért, mert valami hagyomány, biztosan szükséges?

Azok a kötelező olvasmányok!?

A kötelezőkről mindenkinek van véleménye. Mindenkinek van egy listája: melyiket szerette, melyik volt utálatos. Mindenki ismeri a már sokak által szajkózott állításokat is: „Gyermekem, bővül a szókincsed, segít a koncentrálásban, a fókuszálásban, műveltebb és tájékozottabb leszel általa!” Ezeket nem kívánom cáfolni. Nincs is értelme. Bizonyított dolgok. Most, mikor nyári szünet van, mégis több ezer diák (és felnőtt?) szeretné megkérdőjelezni a kötelező olvasmányok létjogosultságát. Megértem őket

. Nehéz a mai felgyorsult világban (micsoda klisé!) lelassulni és órákon át egy fehér lapot bámulni, teleszórva sok kis hangyabetűvel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!