hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Három klasszikus, amit felnőttként újra el kell olvasni!
Nagyon máshogy hatnak ránk, mint gyermekkorunkban
Három klasszikus, amit felnőttként újra el kell olvasni!

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 28.
Gyerekfejjel nem mindenki falta a kötelező olvasmányokat, már csak azért sem, mert egyszerűen kötelező volt elolvasni. felnőttként viszont érdemes újraolvasni őket, mert egészen másként hat­hatnak ránk, mint gyerekkorunkban.

Madách Imre: Az ember tragédiája

Talán az egyik legérdekesebb és mindenki által ismert kötelező olvasmány Madách Imre: Az ember tragédiája című alkotása. Ha nem is olvasta el mindenki, de biztosan volt mindenkinek az osztályában legalább egy személy, aki azt mondta: „Hallod, ez tényleg jó könyv, majd olvasd el!”.

Persze fel lehetne tenni a kérdést: mit tudhat egy drámának talán hosszú, régies szavakat használó, letűnt időket megidéző alkotás, melyet 1859 és 1860 között vetett papírra Madách Imre? Ma miért van értelme ezzel foglalkozni?

Valóban nem mai szerzemény, néhol sorokat újra kell olvasni, hogy megértsük, de a magyar irodalom talán legtöbb (40!) nyelvre lefordított alkotása ma is tartalmaz meglepő és gondolkodásra késztető kérdéseket, helyzeteket. A születésétől eltelt mint­egy százötven évben számos magyar és külföldi színház is műsorára tűzte a darabot, csak a Nemzeti Színházban nyolcszor újították fel. A madáchi műből opera, filmek, táncelőadások születtek, a „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!” mondat legismertebb irodalmi idézeteink közé tartozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!