hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szupererőssé válhat-e a koronavírus?
Az omikron variáns alacsony átoltottságú térségből származik
Szupererőssé válhat-e a koronavírus?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix / Hetek-grafika

2021. 12. 02.
Az omikron variáns vélhetően nem fog újabb nagy lendületet adni a koronavírus-járványnak, ugyanakkor újra felmerül a kérdés: mennyire válhatnak veszélyesebbé az újabb és újabb mutánsok.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Egy HIV-fertőzött férfiban alakulhatott ki a Sars-Cov2-vírus legújabb, „aggodalomra okot adó” variánsa. A Dél-Afrikából szétterjedő, omikronra keresztelt mutáns már a nyáron megjelenhetett. Ahogy Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő írta koronavírus blogjában:

„Június 4-én megjelent a medRxiv portálon egy esettanulmány Dél-Afrikából, amiben egy kezeletlen HIV-fertőzöttről számoltak be. Ő 216 napig hordozta a koronavírust és a szervezetében több mint tízfélemutáns alakult ki. A károsodott immunrendszerű és a vírust tartósan hordozó betegek lényegében élő mutánsgyárakként működhetnek.” Az eddigi adatok alapján jellemzően fáradtságot, izomfájdalmat, gyengeséget, illetve fejfájást vagy akár szapora szívdobogást okozó omikron variáns a szakértők szerint vélhetően nem az általa okozott tünetek miatt ad okot aggodalomra, hanem azért, mert több mint 30 mutációt tartalmaz a tüskefehérjéiben. Emiatt felmerült, hogy az előző variánsokhoz képet gyorsabban terjed – az érintett dél-afrikai térségben megugrott a koronavírus-fertőzések száma, bár ez az alacsony oltottsági rátával is összefüggésben állhat –, illetve „megkerülheti” a jelenlegi vakcinákat. Ezzel kapcsolatban egyelőre világszerte zajlanak a vizsgálatok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!