hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A téli ünnep, amelyen Jézus is részt vett
Hanuka: a hit szabadsága
A téli ünnep, amelyen Jézus is részt vett

Jeruzsálem óvárosa a hanuka idején. Fények turisták nélkül.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 12. 02.
A templomszentelés ünnepe, a hanuka korunkban újra kezd megtelni aktuális tartalommal. Idén ősszel rekordszámú, több mint 10 000 zsidó zarándokolt el a jeruzsálemi Templom-hegyre, és az ünnep alkalmából Jichak Herzog államelnök a zsidóság második legszentebb helyén, a hebroni Pátriárkák sírjánál gyújtott gyertyát.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A makedón hódító, Nagy Sándor 323-ban bekövetkezett halála után a Görög Birodalom felbomlott, a Közel-Kelet területén három tábornoka osztozott. Ptolemaiosz megszilárdította hatalmát Egyiptom és Izrael földje fölött, Szeleukosz megszerezte Szíriát és Kis-Ázsiát, Antigonosz pedig Görögországot.

Izrael földje két versengő hatalom közé szorult, és ezután 125 éven át a Ptolemaioszok és Szeleukosz utódai küzdöttek egymással, hogy megszerezzék. Végül i. e. 198-ban a szeleukida III. Antiokhosz legyőzte az egyiptomi uralkodót, és birodalmához csatolta Júdeát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!