hetilap

Hetek hetilap vásárlás
200 éve született Dosztojevszkij
Az isteni érintés írója
200 éve született Dosztojevszkij

Forrás: Wikipedia / Mikhail Borisovich Tulinov fotója

2021. 12. 02.
Dosztojevszkij egyedülálló képességgel ábrázolja a személyiséget és a társadalmat szétbomlasztó gonosz valódi természetét. Az író ugyanakkor egyedül­álló azon átformáló szellemi élmények érzékeltetésében is, melyeken keresztül megtalálható a kiút.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Kétszáz éve, 1821. november 11-én született Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, a nagy orosz és nagyon oroszos író, aki képes volt az ember lelkében Isten megjelenésének hatását érzékeltetni – amit a nyugati irodalom csak távolról ugatott és ugat ma is. Nem célunk azt feltárni, hogy a nyugati szerzőknél miért nem jelent ez meg (talán nem is akarták, nem tartották lényegesnek), de azt mindenképpen rögzítenünk kell, hogy az orosz irodalomban megtalálható, igaz, csak egyszeri módon és azóta is ismétlés nélkül árválkodva.

A több évszázados nyugati irodalomnak talán éppen az a legjellemzőbb vonása, hogy úgy akar lelki tisztaságot és értékeket átadni (valójában mi más értelme van az irodalomnak?), hogy közben menekül a valóságos istenélmény közvetítésétől. Ez a fából vaskarika álláspont folytonosan lelki zsonglőrködésre készteti a progresszív európai és angolszász írókat, akik izmusokkal küzdenek és érvelnek az izmusok ellen, és inkább letörik a kezüket, semmint hogy leírják: istenélmény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!