hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abortusz melletti kiállás az idei irodalmi Nobel-díj
A meg nem született szöveg
Abortusz melletti kiállás az idei irodalmi Nobel-díj

Annie Ernaux szélsőbalos elköteleződéséről és Izrael-ellenes aktivizmusáról is híres.(Fotó: AP / Michel Euler)

2022. 10. 13.
Tekintettel az életpárti mozgalom idei sikereire, a „reproduktív jogok” melletti elvi állásfoglalásnak tűnik, hogy Annie Ernaux-ra esett a Svéd Akadémia választása. Ezzel ráadásul hallgatólagosan az írónő Izrael-ellenes aktivizmusát is jóváhagyták.

Úgy tűnt, a 23 éves Annie Ernaux előtt hirtelen bezárul a fényes irodalmi karrier és a társadalmi felemelkedés ajtaja. Az 1960-as évek elejének Franciaországában – bő tíz évvel az abortusz legalizálása előtt – a házasságon kívüli szex és terhesség még valóban tabunak számított, és a nő megbélyegzésével járt. „Ott volt az a hatalmas veszteség, hogy nem tanulhatok. Éreztem a társadalmi kudarc lehetőségét” – emlékezett vissza az írónő egy 2021-es interjúban.

Ernaux esetében az illegális abortusz nem pusztán nyitva hagyta azt a bizonyos ajtót – ez a téma lett a „tinta”, amely folyamatosan megtöltötte a tollát. Az írói kezet pedig, a második világháború utáni littérature engagée hagyományaihoz – az egzisztencialisták örökségéhez – híven, a művész társadalmi felelősségvállalásának szerepe mozgatta. „Bűntudatot éreztem, nem azért, mert abortuszom volt, hanem azért, mert nem írtam róla.”

Nem csoda, hogy tevékenységét a legrangosabb nemzetközi kulturális díjjal honorálták. Neve évek óta szerepel a Nobel-várományosok listáján, és az, hogy az idén megkapta az elismerést, válasznak is tekinthető az amerikai Legfelsőbb Bíróság világméretekben hisztériát kiváltó döntésére, melyben a testület felülvizsgálta korábbi, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletét. Ernaux egyik leghíresebb könyvéből, az Eseményből (L’Événement) filmet forgattak, amelynek bemutatója az Egyesült Államokban egybeesett a Legfelsőbb Bíróság készülő véleményének kiszivárogtatásával. Sok kritikus úgy méltatta a Velencében Arany Oroszlánnal jutalmazott filmet, mint „megrázó ablakot arra a valóságra, amellyel a kétségbeesett nők újra szembesülhetnek egy Roe utáni világban.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!