hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Meggyilkolt elnök, amerikai beavatkozás, ellopott segélyek

Július 7-én, szerda hajnalban ötven, feltehetőleg többségében kolumbiai zsoldos behatolt Jovenel Moïse, Haiti elnökének rezidenciájára és tizenkét lövéssel végzett az államfővel. Az ország válságba süllyedt, habár a karibi állam hanyatlása nem most kezdődött.

"Mintha bomba robbant volna, minden elpusztult"

A 200 főt is meghaladja a Nyugat-Európán keresztülsöprő vízáradat áldozatainak száma, többségük német állampolgár, s számuk napról napra csak emelkedik. Az érintett országokban eltűntnek nyilvánítottak több száz embert, és több tízezer főt kellett kitelepíteni a veszélyeztetett térségekből. Néhol komplett településeket ragadott magával az áradat.

Meddig húzzák még Fidel Castro kommunistái?

Miközben Európában rég nem látott árvíz pusztít, Kubában az 1959-es kommunista hatalomátvétel óta nem látott tüntetések kezdődtek a regnáló kormány és politikai rendszer ellen. Az elégedetlenség kiváltó oka elsősorban az amúgy sem túl magas életszínvonal elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus csökkenése: amellett, hogy az alapvető élelmiszerekért és gyógyszerekért is sokszor órákat kell sorban állni, komoly feszültségeket szül az üzemanyaghiány és az ebből fakadó áramkimaradások is.

Nem csak a magyarokkal harcol Brüsszel: a lengyeleknél már a kilépés is szóba került

A múlt héten az EU Bírósága két, a lengyel igazságügyi reform egyes pontjait kritizáló határozatot hozott. Az Alkotmánybíróság viszont úgy döntött, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az unióssal szemben. A hazánkéhoz hasonló, Brüsszellel való ütközés nem pusztán régióbeli probléma.

Kedves Olvasó!

Nem tudom, ki hogy van vele, engem most annyira nem rántott be az olimpia, legalábbis nem annyira, mint négy – bocsánat, öt – évvel ezelőtt vagy korábban. A koronavírus miatti halasztás, majd a folyamatos bizonytalanság nemcsak a sportolókat viselte meg, hanem a sportszerető közönséget is, akik ráadásul ezúttal biztosan csak képernyőn keresztül követhetik az eseményeket. Már ha nem fújják le az olimpiát az utolsó pillanatban – mert lapzártánkkor még erre is van esély a hírek alapján. 

Belföld

A gyermekvállalás lesz a nyugdíjbiztosíték?

Az utóbbi években egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. De vajon megoldást jelenthet-e a kibontakozó szociális válságra, ha a nyugdíj összegét a gyermekek számához kötnénk?

"A szakadék felé haladunk" - figyelmeztet a magyar meteorológus

Nem várható, hogy Magyarországon mediterrán lesz az éghajlat, ugyanakkor az extrém időjárási események már nálunk is sűrűbben és nagyobb intenzitással jelentkeznek, és ez várható a jövőben is – mondta el a Heteknek Tóth Tamás meteorológus, az MTVA és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Mi állhat a Pegasus-botrány hátterében?

Napok óta attól hangos a nemzetközi sajtó, hogy a magyar kormány okostelefonjaikon keresztül lehallgathatta a számára kellemetlen politikai ellenfeleit. Bizonyíték alig van, megérzések annál inkább. A legfontosabb kérdésekről azonban indokolatlanul kevés szó esik.

Hit és értékek

Náci propaganda, terror, bojkott: ezek voltak a legkülönösebb ötkarikás játékok

„The games must go on” (A játékoknak folytatódniuk kell) – az olimpiák történetének talán legdrámaibb pillanatában, 1972-ben, a müncheni terrortámadás után hangzott el az elhíresült mondat. De a modern kori játékok bő egy évszázados korszakában nem csak a palesztin halálbrigád dúlta fel a sportolók nemes versengését.

HÁTTÉR

"Öntözés nélkül lassan semmi nem terem meg"

A népi hagyományok szerint a búzát Péter, Pál napján kezdték betakarítani, ugyanis addigra biztosan beértek a szemek a kalászban. Azonban a szélsőséges időjárás ebbe is beleszól, idén hamar sárgult be a határ.

Európa birodalommá válik, figyelmeztet a francia történész

Tovább mélyülhet az Európát kettészelő kulturális szakadék a genderpropaganda tilalmára is kiterjedő magyarországi pedofilellenes törvény miatt. Míg ugyanis a nyugati országok egységesen elítélték hazánkat a törvénymódosításért, addig a közép- és kelet-európai országok nemhogy nem tiltakoztak ellene, hanem többségük támogatta azt.

KÁVÉSZÜNET

Emberközpontúság tervezői szemmel

A design thinking, magyarul a tervezői gondolkodás egy rendkívül egyszerű elven alapul: maximális profitot akkor tudunk elérni, ha a vásárlók, fogyasztók igényei szerint alakítjuk ki a terméket vagy a szolgáltatást. A siker eléréséhez a helyes gondolkodás a kulcs.

Így vásárol a Z generáció

Diákok, pályakezdők. Többségében a szüleik tartják el őket. Mégis minden szektor arra figyel hogyan és mire költenek. A Z generáció tagjai heterogén csoportot képeznek gazdasági szempontból, hiszen a körülbelül 1995 és 2009 között született nemzedék tagjainak fiatalabb fele még az iskolapadban ül, szüleivel él, az idősebbek azonban már kint vannak a munka világában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!