hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Náci propaganda, terror, bojkott: ezek voltak a legkülönösebb ötkarikás játékok
Történelmi lesz a tokiói olimpia is
Náci propaganda, terror, bojkott: ezek voltak a legkülönösebb ötkarikás játékok

Az olimpiai fáklya első alkalommal Hitler olimpiájára érkezett, Berlinbe. A hagyomány azóta is megmaradt.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 21.
„The games must go on” (A játékoknak folytatódniuk kell) – az olimpiák történetének talán legdrámaibb pillanatában, 1972-ben, a müncheni terrortámadás után hangzott el az elhíresült mondat. De a modern kori játékok bő egy évszázados korszakában nem csak a palesztin halálbrigád dúlta fel a sportolók nemes versengését.

A 2020-as tokiói olimpiát a globális koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani – ami első ízben fordult elő a játékok történetében. Eddig az olimpiákat az előre rögzített időpontban, négyévente megtartották, kivéve azt a három alkalmat, amikor a világháború miatt teljesen törölték a rendezést.

Elmaradt játékok

Az 1896-ban első ízben megtartott olimpia rendezési jogát 1912-ben a Német Birodalomnak ítélték. (A pályázó városok között Budapest is ott volt.) Berlinben látványos, harmincezer fő befogadására alkalmas stadiont építettek, amelyet egy évvel az első világháború előtt avattak fel. A rendezvényen tízezer galambot engedtek az ég felé, ám a békeszándék nem teljesült, a játékokat elsöpörte a globális konfliktus.

A világháború után 1920-ban az olimpia visszatért, de a belgiumi Antwerpenben Németországot nem engedték elindulni. A tiltást annak ellenére 1924-ben is fenntartották, hogy ekkor már a weimari köztársaság új kormánya vezette az országot. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság francia és belga vezetői nem is titkolt politikai büntetésnek szánták a kizárást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!