Tízezer önkéntes mondott fel alig egy hónappal a tokiói olimpia előtt
A szervezőbizottság feje szerint nincs kétség, attól féltek, a játékokon elkapják a vírust
Tízezer önkéntes mondott fel alig egy hónappal a tokiói olimpia előtt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 06. 04.
A jövő hónapban megrendezésre kerülő tokiói olimpia szervezőcsapatának dolgozó önkéntesek közül tízezren felmondtak, vélhetően attól való félelmükben, hogy a játékokon elkapják a koronavírust - jelentette be a szervezőbizottság vezetője, Muto Tosíro.

A játékok szervezőin hosszú ideje nagy a nyomás, hogy mondják le az eseményt az alacsony oltási rátára és az aktív Covid-19-es fertőzési esetek számának megnövekedésére való tekintettel Japánban.

Ahogy arról néhány hete beszámoltunk, közel hatezer tokiói orvos kérte az olimpiai játékok törlését alig két hónappal a hivatalos kezdés előtt. Az egészségügyi dolgozók attól tartanak, hogy az emberek beutazása tovább súlyosbítja az országban egyre erősödő járványt.

A tokiói orvosok szövetsége arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere nem képes megbirkózni több ezer sportoló, edző és sajtó orvosi szükségleteivel, mert a koronavírusos esetek már most rengeteg feszültséget okoznak.

Számos tudós szerint az olimpia törlése lenne a legbiztonságosabb opció, és egy közelmúltban végzett felmérés szerint

a japán választópolgárok 83 százaléka támogatná a játékok elhalasztását, lemondását. 

Muto szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy az önkéntesek megfertőződés miatti félelmük okán mondták le a részvételt, mások azonban személyes okokat is emlegettek az ügyben. Hozzátette, még így is körülbelül 70 ezer önkéntes segítségére számíthatnak a játékokon, így

a szervezést nem befolyásolja nagyban az önkéntesek távozása. 

Kató Kacunobu japán kabinetfőtitkár leszögezte: elvárja, hogy a szervezőbizottság alapos fertőzés elleni intézkedéseknek vesse alá az önkénteseket.

Szeiko Hasimotó, a 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke pedig leszögezte:

"Nem halaszthatjuk el megint."

(Axios/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!