Tokiói orvosok kampányolnak az olimpia elhalasztásáért
Japán orvosok egyesülete aggodalmának adott hangot a játékok megrendezésével kapcsolatban
Tokiói orvosok kampányolnak az olimpia elhalasztásáért

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 18.
Közel hatezer tokiói orvos kéri az olimpiai játékok törlését alig két hónappal a hivatalos kezdés előtt. Az egészségügyi dolgozók attól tartanak, hogy az emberek beutazása tovább súlyosbítja az országban egyre erősödő járványt.

A tokiói orvosok szövetsége arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere nem képes megbirkózni több ezer sportoló, edző és sajtó orvosi szükségleteivel, mert a koronavírusos esetek már most rengeteg feszültséget okoznak.

"A prioritás most a COVID-19 elleni küzdelem, valamint az emberek életének és megélhetésének biztosítása. A vírus az emberek mozgásával terjed. Japán nagy felelősséget visel, ha az olimpiai és paralimpiai játékok megrendezése hozzájárul a terjedéshez. és növeli a szenvedők és a halálesetek számát "- áll az egyesület levelében, amelyet  május 14-én juttattak el Japán miniszterelnökéhez, az olimpiai játékokért felelős miniszterhez, Tokió kormányzójához és a japán olimpiai bizottság elnökéhez.

"Határozottan kérjük a hatóságokat, hogy győzzék meg a NOB-ot (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) arról, hogy az olimpia megrendezése ilyen körülmények között rettentő nehéz, és ezért döntsenek úgy hogy lemondják a játékok megrendezését"

- áll a Reuters-hez eljuttatott közleményben. 

Pénteken benyújtották a szervezőkhöz a tokiói olimpia törlésére felszólító petíciót, amelyen kilenc nap alatt 350 000 aláírást gyűlt össze, hétfőn este pedig tüntetéseket tartottak Tokióban.

Az olimpiai tisztviselők fenntartják, hogy a júliusra tervezett játékokat biztonságosan meg lehet rendezni. Sebastian Coe, a NOB tagja tegnap este a CNN Sportnak nyilatkozva tett hitet arról, hogy a játékok megtartása nem hordoz különösebb kockázatot.

Jelenleg Japán csupán 3%-a van teljesen beoltva a koronavírus ellen. A távol-keleti szigetország társadalma híres a vakcinaellenességről, jelenleg is hét millió adag oltóanyag vár arra, hogy felhasználják. 

Több sportoló is kételkedik a játékok megrendezésében

Roger Federer, a svájciak élő teniszlegendája kételyeinek adott hangot a tokiói olimpia biztonságos megrendezhetőségét illetően.

A világsztár aggodalmairól az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz számolt be, kiemelve:

Federer biztosítékokat vár a nyári játékok szervezőitől, hogy a pandémia okozta növekvő bizonytalanság közepette is képesek rendben lebonyolítani a koronavírus-járvány miatt az idei évre halasztott, s alig több mint két hónap múlva kezdődő olimpiát.

A férfi párosban olimpiai bajnok, egyéniben ezüstérmes Federer előtt a sportág több neves játékosa is kétségeit hangoztatta és bizonytalannak mondta részvételét a tokiói játékokon. Az olimpiát is nyert teniszezők közül néhány napja például a spanyol Rafael Nadal és az amerikai Serena Williams hagyta nyitva a kérdést, hogy játszik-e a japán fővárosban a veszélyhelyzet fennmaradása miatt.

Elgondolkodtatóan nyilatkozott a múlt hét elején Nisikori Kej, a japánok első számú férfi teniszezője is, aki a tokiói olimpiai faluban esetleg kirobbanó koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félelmeiről beszélt.

A 2016-os riói játékokon bronzérmes játékos kifejtette, nagyon sok sportolót szállásolnak el egy helyen, ami komoly kockázatot rejt magában. Bő egy hete a házigazdák első számú női teniszezője, a négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.

A legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék az olimpiát, emellett eddig már több mint 350 ezren írták alá azt a petíciót, amely a játékok törlését kéri.

A lakosság beoltottságának aránya a szigetországban továbbra is rendkívül alacsony, és - egyelőre május végéig - meghosszabbították a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában. A világjárvány kirobbanása óta több mint 11 ezer ember halálát idézte elő a koronavírus Japánban.

(Hetek/MTI/Reuters)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!