hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"A szakadék felé haladunk" - figyelmeztet a magyar meteorológus
Tóth Tamás szerint nem lesz mediterrán klíma Magyarországon
"A szakadék felé haladunk" - figyelmeztet a magyar meteorológus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 21.
Nem várható, hogy Magyarországon mediterrán lesz az éghajlat, ugyanakkor az extrém időjárási események már nálunk is sűrűbben és nagyobb intenzitással jelentkeznek, és ez várható a jövőben is – mondta el a Heteknek Tóth Tamás meteorológus, az MTVA és az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Valóban több extrém időjárási esemény történik manapság, mint mondjuk száz évvel ezelőtt, vagy csak azért érezzük így, mert több ilyen hír jut el hozzánk, illetve nem régen, hanem most történik? 

– A szélsőséges időjárási eseményekről szóló hírek rendszerint azzal a felütéssel jelennek meg, hogy „emberemlékezet óta” nem történt ilyen. Való igaz, hogy a legextrémebb jelenségek visszatérési periódusa egy-egy adott földrajzi helyszínen több évtized is lehet, ugyanakkor azt is látjuk, hogy az utóbbi időszakban nemcsak az előfordulásuk válik gyakoribbá, hanem az intenzitásuk is. Érdemes figyelembe venni, hogy a Kárpát-medencében a ’70-es, ’80-as évek a klímatörténet szempontjából nyugodtan teltek, inkább a kiegyenlítettség volt jellemző – márpedig Magyarországon a legtöbben ehhez a periódushoz viszonyítanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!