Országos Meteorológiai Szolgálat: a hülyeség gyorsabban terjed, mint a fény
Egy kén-dioxid-felhőről szóló rémhírt igyekeztek cáfolni
Országos Meteorológiai Szolgálat: a hülyeség gyorsabban terjed, mint a fény

Forrás: OMSZ.hu

2021. 10. 20.
A Facebookon elsöprő erővel kezdett el terjedni egy bejegyzés, amelyben azt állítja az ismeretlen szerző, hogy az Európát a La Palma-i vulkánkitörés következtében hatalmas kiterjedésű és rendkívül magas koncentrációjú kén-dioxid-felhő érte el és vészesen közelít Magyarország felé, sőt a feltételezett forrás modellekre hivatkozva szerda délelőttre ígéri a felhő Magyarországra érkezését.

Ezt a fake-news-t igyekezett az OMSZ hivatalos oldala szintén egy figyelemfelkeltő Facebook-bejegyzésben cáfolni. 

Ismét bebizonyosodott, hogy a hülyeség gyorsabban terjed, mint a fény (Vagy a kén?).

- kezdte a részletes bejegyzés, melyben pár szóviccet is megengedtek az Országos Meterológiai Szolgálat munkatársai maguknak.

 

Sajnos KÉNtelenek vagyunk ezzel foglalkozni, mivel már több forrásból is megkaptuk, hogy egy hatalmas SO2 felhő éri el az országot.

Mint írják: terjed egy bizonyos üzenet, hogy érkezik a pusztító SO2 felhő, ami a www.windy.com SO2 CAMS előrejelzésére hivatkozik. A rémhírből pár információ kimaradt, például hogy az SO2 érték az EGÉSZ légoszlopból származik, azért ilyen szép szemléletes. A magasabb légrétegeben sokkal több az SO2, de minél alacsonyabbra megyünk annál kisebb lesz, a felszínen tehát gyakorlatilag semmit sem érzünk majd belőle.

KÉRÜNK MINDENKIT NE TERJESSZE A RÉMHÍREKET!

A bejegyzés alatti kommentszekcióban további javaslatokat ad az OMSZ, azt remélik ugyanis, hogy - aki a légszennyezettség miatt aggódik - az ilyen rémhírterjesztések hatására az emberek megnyitják a hivatalos ingyenesen elérhető légszennyezetségi mértékeket gyűjtő OMSZ oldalt: https://legszennyezettseg.met.hu/levegominoseg.

Az üzenet stílusára is reagált az OMSZ

A fent említett bejegyzés alatti kommentekben magyarázatot is adott az OMSZ a bejegyzés stílusára, mint írják:

Nagyon sokaknál kiverte a biztosítékot a bejegyzés stílusa, most nekik intéznénk pár mondatot:

Az OMSZ feladatkörébe NEM tartozik bele, hogy álhírekre, tudatlanságra, a közösségi médiában terjedő konteókra reagáljon.

Sajnos ez nem az első eset, hogy ilyenben részünk van, az Etna kitörésekor ugyan ez a hisztéria lezajlott.

Főként azért reagáltunk, mert szerintünk nagyon káros (gondolkodás nélkül) megosztani (ál)híreket, sőt ha szigorúan vesszük pórul is járhat vele, aki megosztja. A vulkán egyébként 3 hete kitört, az ég világon senkit nem érdekelt, addig ameddig valaki fel nem fedezte a windy.com világvége színezésű előrejelzését.

A legfontosabb elem is kimaradt a rémhírből, hogy ez a magaslégkörben lesz jelen, sőt annak az előrejelzésnek jócskán vannak hibái. 

(hetek/OMSZ)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!