hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyermekvállalás lesz a nyugdíjbiztosíték?
Van-e megoldás a nyugdíjrendszer válságára?
A gyermekvállalás lesz a nyugdíjbiztosíték?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 21.
Az utóbbi években egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. De vajon megoldást jelenthet-e a kibontakozó szociális válságra, ha a nyugdíj összegét a gyermekek számához kötnénk?

A fenti javaslat a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályá­nak a nyugdíjrendszer és a gyermekvállalás kapcsolatáról szóló szakmai kerek­asztal-beszélgetésén hangzott el, ahol az előadók arra is rávilágítottak, hogy miért szorul sürgős változásra a jelenlegi megoldás.

Mi a gond az aktuális rendszerrel?

A modern nyugdíjrendszerek talán legnagyobb problémája, hogy mindegyik generáció az őt követőre van bízva, annak ellenére, hogy elméletben a nemzedékek a saját időskori juttatásuknak járulékait fizetik. Valójában azonban minden korosztály a következőktől függ, az általuk aktuálisan befizetett járulékokból fizetik az aktuális nyugdíjakat. Ennek megfelelően az lenne az ideális, ha a népesség növekedne, de minimum stagnálna.

A ’70-es évektől kezdve azonban megfigyelhető a nyugati társadalmakban a gyermekvállalási kedv csökkenése. Szintén aggodalomra adhat okot az a tény, hogy a nyugdíj intézménye mögött nem áll semmiféle tartalék, csupán az állam nyújt garanciát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!