hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú: tudatosan kell felkészülni az időskorra
Márkus Olga idősügyi tanácsadóval beszélgettünk
Interjú: tudatosan kell felkészülni az időskorra

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2023. 06. 14.
Az elmúlt idõszakban több kutatás számolt be arról, hogy a világ országainak csaknem a felében már nem születik elegendő gyermek a népesség létszámának fenntartásához. A társadalom elöregedése hazánkban is egyre több kérdést vet fel. Ennek apropójából beszélgettünk Márkus Olga idősügyi interaktív életút-tanácsadóval, a Hit Gyülekezete munkatársával a hazai idősügyről.

Az április 14-ei Hetek lapszámában foglalkoztunk a hazai demográfiai előrejelzésekkel. Egy megdöbbentő prognózis szerint 30 év múlva az össznépesség közel felét teszik majd ki a 65 év felettiek. Mit gondolsz erről?

– Igen, minden demográfiai kutatás a népesség elöregedését jelzi előre, mely tendencia össztársadalmi problémákat generál. Nagyon tömören ez azt jelenti, hogy miközben egyre kevesebb gyermek születik, az életidő kitolódása miatt egyre nő az időskorúak aránya a lakosságon belül. Az emberi élethossz megnövekedése örvendetes tény, ugyanakkor olyan megoldandó feladatokat is hoz magával, amelyekkel minden nemzetnek számolnia kell. A probléma globalitását felismerve évtizedek óta több tudományág foglalkozik olyan megoldások, stratégiák kidolgozásával, melyekkel a felmerülő egyéni és társadalmi gondokat hosszú távon is orvosolni lehet. Az időskorral együtt járó negatív tényezők kiküszöbölésére az igazi megoldást az elsődleges megelőzés jelentené, amit a mai idősek többsége már nem tud kihasználni. Ugyanakkor a fizikai és a mentális aktivitás következetes fenntartásával nemcsak a születéskor várható életkor, hanem az egészségben eltöltött évek száma is növelhető az emberek életében. Ma lényegében ez utóbbi a cél. Az idős emberek, akárhány évesek is, szeretnék megőrizni méltóságukat, függetlenségüket, és nem szeretnének mások terhére lenni. Ez komoly feladatot jelent, melyet többen az öregedés művészetének is neveznek.

Milyen társadalmi következményekkel jár, ha a lakosság elöregedik?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!