hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig húzzák még Fidel Castro kommunistái?
A kubai tüntetéssorozat háttere
Meddig húzzák még Fidel Castro kommunistái?

Fotó: AP / Ismael Francisco

2021. 07. 22.
Miközben Európában rég nem látott árvíz pusztít, Kubában az 1959-es kommunista hatalomátvétel óta nem látott tüntetések kezdődtek a regnáló kormány és politikai rendszer ellen. Az elégedetlenség kiváltó oka elsősorban az amúgy sem túl magas életszínvonal elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus csökkenése: amellett, hogy az alapvető élelmiszerekért és gyógyszerekért is sokszor órákat kell sorban állni, komoly feszültségeket szül az üzemanyaghiány és az ebből fakadó áramkimaradások is.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

A koronavírusjárvány miatt leállt a kubai gazdaság fő motorja, a turizmus, amelynek eredményeképpen 2020-ban a gazdaság mintegy 11 százalékkal zsugorodott. Az összeomló gazdaság mellékhatásaként komoly problémát jelent az egyre súlyosbodó infláció, nem beszélve magáról a koronavírus-járvány okozta megbetegedésekről. Habár Kuba egészen 2021-ig viszonylag kevés fertőzést regisztrált, az utóbbi időben egyre inkább berobbanni látszik a járvány; az elmúlt időszakban már több mint napi 7000 új fertőzést regisztráltak. A fertőzések visszaszorítására az egyetlen megoldást csak a tömeges oltás jelentheti, ugyanakkor Kuba már a járvány kitörésekor világossá tette, hogy nem kér a külföldi vakcinákból, és saját típusú oltás kifejlesztésébe kezdett. A jelek szerint a kubai kutatóknak valóban sikerült kifejleszteni egy hatékony és biztonságos vakcinát, amellyel már megkezdték a tömeges oltást is, azonban a fejlesztéssel töltött idő okozta lemaradás miatt ma még csak a lakosság kevesebb mint 20 százaléka vette fel mind a két adag vakcinát. A járvány berobbanása pedig szintén tovább fűtötte a kubaiak elégedetlenségét.

A harag a felszínre tör

Július 11-én két, a fővároshoz, Havannához közeli településen kezdődtek meg kisebb spontán megmozdulások, ahol az összegyűltek a „szabadság”, „le a kommunizmussal” és a „nem félünk” jelszavakat skandálva követelték a hatalomváltást. Az erről készített videók futótűzként terjedtek a nagy közösségimédia-oldalakon, melynek eredményeképpen országszerte egyre többen vonultak utcára, a legkisebb településektől kedve egészen Havannáig. Kubában csak 2008-ban kezdődött meg az internetelérhetőség kiépítése a lakosság számára, és egészen 2019-ig kellett várni a 3G mobilhálózat bevezetésére, amely ugyanakkor azóta széles körben elterjedt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!