hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Öntözés nélkül lassan semmi nem terem meg"
Aratóriport Békés megyéből
"Öntözés nélkül lassan semmi nem terem meg"

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 21.
A népi hagyományok szerint a búzát Péter, Pál napján kezdték betakarítani, ugyanis addigra biztosan beértek a szemek a kalászban. Azonban a szélsőséges időjárás ebbe is beleszól, idén hamar sárgult be a határ.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Ez a két hónap a legnehezebb időszaka a mezőgazdaságnak, a betakarítás. Vegyes érzések kavarognak ilyenkor a gazdálkodók lelkében. Egyrészt az örömmel vegyített szorongás, hogy milyen lesz a termés, mennyi lesz a bevétel, másrészt a napestig zajló munka terhe” – mereng mellettem Balázs Tibor gazdálkodó, miközben a tarló felé zötyögünk Békés megyében. Azt mondja, ilyenkor igyekszik az ember felkészülni minden területen, lelkileg, anyagilag, műszakilag, mert nehéz munka az aratás, és bizony, ami elromolhat, az el is romlik. Hiába a csúcstechnika, valami mindig közbejön, rugalmasnak kell lenni, és gyorsan cselekedni, mert az aratás összetett folyamat. Ebből a kenyeret, péksüteményt, lisztet vásárló fogyasztók alig érzékelnek valamit, maximum azt, hogy az utakon néha lelassul a forgalom a kombájnok és traktorok miatt. Éktelen haragra gerjed mindenki pár perc késlekedésért, de csak keveseknek jut eszükbe, hogy az aratómunkások nélkül bizony nem lenne kenyér az asztalon.

Békés megyében már mindenki a búzát vágja, de az eredményt illetően még nem tiszta a kép, csak az árpa terméshozama alapján lehet saccolni. „Az árpa olyan jó átlagot produkált, amire még emlékezni se nagyon tudok, hét tonna hektáronként, ami itt Békés északi részén bizony ritka” – mondja a gazda.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!