hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meggyilkolt elnök, amerikai beavatkozás, ellopott segélyek
Ez nem akciófilm, hanem a haiti mindennapok
Meggyilkolt elnök, amerikai beavatkozás, ellopott segélyek

A meggyilkolt korábbi elnök, Jovenel Moïse portréja a sajtótájékoztatót tartó ügyvivő miniszterelnök Claude Joseph mögött. (Fotó: AP / Joseph Odelyn)

2021. 07. 21.
Július 7-én, szerda hajnalban ötven, feltehetőleg többségében kolumbiai zsoldos behatolt Jovenel Moïse, Haiti elnökének rezidenciájára és tizenkét lövéssel végzett az államfővel. Az ország válságba süllyedt, habár a karibi állam hanyatlása nem most kezdődött.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Haiti az amerikai kontinens első, fekete rabszolgák által alapított köztársasága. Az önállósághoz azonban nem vezetett egyszerű út. 1791-ben lázadás tört ki az akkori francia gyarmat,

Saint-Domingue területén, a felkelőknek több mint tíz évébe telt, mire 1804-ben kiharcolták függetlenségüket Franciaországtól. Azonban a nagyhatalom nem nyugodott bele az autonóm Haiti létezésébe: annak érdekében, hogy elkerülje a fenyegető francia inváziót az ország, köteles volt hadisarcot fizetni, ami nagyban hozzájárult bizonytalan pénzügyi helyzetének kialakulásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!