hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Meghan vs. királyi család: a monarchia is áldozatául eshet a családi viszálynak?

A sussexi hercegi pár kétórás nagyinterjút adott a televíziózás királynőjének nevezett Oprah Winfrey-nek, amely a brit királyi család elleni verbális szőnyeg­bombázásnak bizonyult. Az „elhallgattatott” páros botrányos színrelépése felforgatta a közbeszédet.

Elhallgatott pedofil-ügyek: miért olyan közönyös a mindig érzékeny amerikai média?

A pedofíliával kapcsolatos ügyekben a legtöbb, ami a média részéről tapasztalható, az a közöny, a hallgatás, vagy a konzervatívokkal szembeni fanyalgás. Ez felveti a kérdést, hogy valóban egy marginális, jelentéktelen társadalmi jelenségről van-e szó, vagy esetleg kialakult egy olyan kultúra, amelyben az áldozatokat hibáztatják, és az elkövetők majdnem mindig megússzák.

Kedves Olvasó!

Piers Morgannak, az Egyesült Királyság talán legnépszerűbb és legszókimondóbb műsorvezetőjének azért kellett hosszú évek munkája után felállnia székéből, mert elmondta a véleményét.

Belföld

Mit üzen a „felcsúti per”? –Longauer László publicisztikája

Koncepciós pereket már látott a világ, különösen a keleti fele, de olyan koncepciós eljárást, amelyet előre meghirdetnek és reklámoznak, még nem. Eddig. Fekete-Győr András előadásában ezt is olvashatjuk.

Exkluzív beszámolók a járvány frontvonalából: telt ház van?

Országszerte egyre több kórház jelzi, hogy gyakorlatilag telt ház van: a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma sosem volt ilyen magas. A brit mutáns tombol, a lakosság tömeges oltása pedig nem problémamentes.

„A kormány nem csak szavakban, hanem tettekben is az antiszemitizmus ellen harcol" –interjú a Holokauszt Emlékközpont igazgatójával

Mennyire helyezi a hazai történelemoktatás a holokauszt tanítását a fókuszba? Miért támogatja a magyar kormány Izrael államát? Mennyire antiszemita a magyar társadalom? Ezekről is kérdeztük Dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját.

Hit és értékek

Pont kerülhet a Hunyadi származás-vita végére?

A magyar történelem egyik legismertebb családja a Hunyadi- család, és ezen belül is a két legjelentősebb tag, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás. Nem véletlen, hogy Mátyás csontjainak esetleges azonosítása körüli kutatás újra a felszínre hozta a Hunyadiak körüli vitákat. Az új tudományos módszerek segíthetnek a család eredete körüli rejtélyek tisztázásában is.

„Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék” – Ravi Zacharias kettős élete

Posztumusz megfosztották minden egyházi címétől Ravi Zachariast, miután egy független vizsgálat megállapította, hogy a tavaly elhunyt Zacharias hosszú éveken át számos nőt zaklatott, sőt meg is erőszakolt. Az anglikán neveltetésű és egy presbiteriánus misszió által felszentelt evangélista botránya több mint egy kettős életet élő egyházi személy lelepleződése: azt a veszélyt is mutatja, hogy a valós gyülekezeti háttér nélküli prédikátorokat saját alkalmazottjai a végsőkig is fedezik akkor is, ha súlyos vétségek gyanúja merül fel.

Mit üzen Ferenc pápa iraki látogatása?

Ferenc pápa nyolc éve tartó uralkodása alatt immár a hatodik utazását tette a Közel-Keleten. A polgárháború és terror sújtotta Irakban is a keresztény–muszlim kiegyezést és az „ábrahámi hitek közötti megbékélést” szorgalmazta, ezúttal is egyenlőséget téve az erőszak elkövetői és áldozatai között. Az iraki zsidóság képviselői ott sem lehettek az Ábrahám szülővárosában tartott vallási rendezvényen.

HÁTTÉR

2021 legfontosabb innovációi: új típusú lítiumakkumlátor és hiperpontos GPS

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyike a föld legnevesebb műszaki egyetemeinek. A jelentkezőknek csak hét százalékát veszik fel a képzésekre, végzőseik között pedig 94 Nobel-díjas, 26 Turing-díjas, 8 Fields-érmes és 41 asztronauta is található. Az egyetem tudományos folyóiratában minden évben megjelentetett egy, az adott évet, évtizedet meghatározó technológiai trendeket bemutató listát. Ebben a cikkben az MIT 2021. évi listáját szemlézzük.

"Én elhittem azt, hogy ha engem nem is szeretnek a szüleim, az Isten mindig fog szeretni” – Danó Éva megrázó története

„Nem volt bennem kifejezett bizonyítási vágy – csak nagyon ragaszkodtam Istenhez, ő pedig egyre jobban felemelt” – mondja Danó Éva esetmenedzser, aki „a cigány tradícióit leküzdve” ma már a mesterdiplomájára készül.

KÁVÉSZÜNET

A nehezén túl vannak: exkluzív beszámolók a korlátozásokat feloldó Izraelből

Izraelben 2020. február 21-én adtak hírt az első koronavírus-fertőzöttről. Azóta több mint 800 ezer további fertőzöttről tudnak, és közel hatezren haltak meg. Az oltási folyamat 2020. december 19-én kezdődött, és már az izraeli társadalom közel felét beoltották. Ezzel toronymagasan vezetnek világviszonylatban, olyannyira, hogy más államok vezetői látogatják meg Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a szorosabb együttműködés érdekében. Dánia és Ausztria után hazánk és Csehország kormányfője is Jeruzsálembe utazott, hogy a járvány elleni védekezésről tárgyaljanak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!