hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit üzen Ferenc pápa iraki látogatása?
Donald Trump távozása után a Vatikán kívánja diktálni a Közel-Kelet spirituális menetrendjét
Mit üzen Ferenc pápa iraki látogatása?

Négy napottöltött Ferenc pápa Irakban. Nyolc év alatt ez volt a hatodik útja a Közel-Keletre.(Fotó: AP / Andrew Medichini)

2021. 03. 11.
Ferenc pápa nyolc éve tartó uralkodása alatt immár a hatodik utazását tette a Közel-Keleten. A polgárháború és terror sújtotta Irakban is a keresztény–muszlim kiegyezést és az „ábrahámi hitek közötti megbékélést” szorgalmazta, ezúttal is egyenlőséget téve az erőszak elkövetői és áldozatai között. Az iraki zsidóság képviselői ott sem lehettek az Ábrahám szülővárosában tartott vallási rendezvényen.

„Ne feledjük, minden más mellett Ferenc pápa dörzsölt jezsuita politikus is, és mindennek megvan a maga logikája, amit tesz. Az egyházfő nyilvánvalóan megértette azt, hogy ha vállalja az utat egy olyan pillanatban, amikor más világvezetők jellemzően nem tesznek látványos utazásokat, és amikor a globális média kiéhezett a jó hírekre, akkor az iraki látogatása eléri a maximális hatását” – írta a The Tablet magazin a pápa négynapos közel-keleti utazásáról. Az amerikai liberális lap nyilvánvalóan arra utalt, hogy a járvány mellett a biztonsági kockázatok is az utazás elhalasztása mellett szóló érvek voltak (a pápa iraki látogatását már többször is lemondták), ám a diplomáciai „légüres térben” az út PR-értéke most úgy tűnik, hogy ellensúlyozta a rizikót.

Történelemhamisítás iraki módra

De a pápalátogatás időzítése nemcsak a járványnak szól, hanem azt is jelzi, hogy az amerikai politikai fordulat utáni átmeneti helyzetben a Vatikán igyekszik erősíteni nemzetközi jelenlétét, kihasználva a katolikus Joe Biden vezette új adminisztráció kínálta kedvezőbb környezetet.

Fotó: AP /Vaticano
A katolikus egyházfő Ali
al-Szisztani nagyajatollahhal.
Szót értettek. (Fotó: AP /Vaticano)

A látogatással Ferenc pápa is rácsatlakozott az utóbbi időben népszerűvé vált „Ábrahám-öröksége” irányzatra. Azonban ellentétben Donald Trumppal – aki négy arab állam és Izrael között segédkezett a békeszerződés aláírásában – a pápa egyszerűen propagandacélokra használta a pátriárka nevét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!