hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2021 legfontosabb innovációi: új típusú lítiumakkumlátor és hiperpontos GPS
Korszakalkotó technológiákról készített listát az MIT
2021 legfontosabb innovációi: új típusú lítiumakkumlátor és hiperpontos GPS

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 11.
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyike a föld legnevesebb műszaki egyetemeinek. A jelentkezőknek csak hét százalékát veszik fel a képzésekre, végzőseik között pedig 94 Nobel-díjas, 26 Turing-díjas, 8 Fields-érmes és 41 asztronauta is található. Az egyetem tudományos folyóiratában minden évben megjelentetett egy, az adott évet, évtizedet meghatározó technológiai trendeket bemutató listát. Ebben a cikkben az MIT 2021. évi listáját szemlézzük.

A műszaki egyetem összeállítását böngészve már első olvasatra egyértelmű, hogy a COVID-19 járvány által előtérbe került problémák meg­­­oldása, illetve azok megelőzése kulcskérdés lesz, nemcsak az idei esztendőben, de minden valószínűség szerint az elkövetkezendő években is. A koronavírus-járvány tapasztalataiból jól látszik, hogy egy újfajta vírus milyen hamar meg tudja fertőzni a Föld jelentős részét, és ezzel a gazdasági összeomlás felé tudja taszítani még a legfejlettebb országokat is.

Hírvivő RNS-kutatás a vakcinafejlesztésben

A lista első helyét a hírvivő RNS (röviden mRNS) alapú oltóanyagok kutatása és terjesztése foglalja el. 

A vakcinagyártó cégek rekordgyor­sasággal fejlesztették le és dobták piacra az újfajta eljárással készített COVID-19 elleni oltóanyagot, mely mögött ugyan 20 évnyi kutatás áll, de embereken élesben még sosem alkalmazták. Drew Weissman 1997-ben állította fel az RNS-kutatással foglalkozó laboratóriumát a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol kolléganőjével, Karikó Katalinnal közösen kezdtek neki egy új típusú kezelés kidolgozásának. 2005-ben áttörést értek el, melynek hála az mRNS alapú vakcinák esetében meg lehetett kerülni a fő problémát jelentő súlyos immunreakciókat és gyulladásokat. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!