hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pont kerülhet a Hunyadi származás-vita végére?
Az archeogenetika oldhatja meg a rejtélyt
Pont kerülhet a Hunyadi származás-vita végére?

Forrás: Wikimedia Commons

2021. 03. 11.
A magyar történelem egyik legismertebb családja a Hunyadi- család, és ezen belül is a két legjelentősebb tag, Hunyadi János és Hunyadi Mátyás. Nem véletlen, hogy Mátyás csontjainak esetleges azonosítása körüli kutatás újra a felszínre hozta a Hunyadiak körüli vitákat. Az új tudományos módszerek segíthetnek a család eredete körüli rejtélyek tisztázásában is.

Január végén röppent fel a hír, hogy a Magyarságkutató Intézet munkatársainak egy feltárás során sikerült valószínűsíteniük, hogy a lepoglavai pálosrendi kolostor sírboltjában valóban Corvin János és Corvin Kristóf (Mátyás fia és unokája) maradványai vannak elhelyezve. Ez a hír önmagában talán annyira nem jelentett volna szenzációt, a feltárás igazán nagy horderejű következménye az volt, hogy sikerült elvégezni az ún. Y-STR vizsgálatokat. (A módszer lényege, hogy az apai ágon változatlanul öröklődő Y-kromoszómán található ismétlődő markereket vizsgálják, amelyek az egyénre és apai felmenőire jellemző részei a DNS-nek).

A vizsgálatok révén sikerült felállítani azt a DNS-profilt, amelynek segítségével ki lehet deríteni, kik voltak a Hunyadi-család felmenői. Ezzel párhuzamosan Kásler Miklós miniszter már az eredmények ismertetése előtt bejelentette, hogy Mátyás király csontvázának összerakását tervezik. Ehhez szükség volt a DNS-profil meghatározására, hiszen ennek segítségével lehet elkülöníteni Mátyás király csontjait a székesfehérvári osszáriumban nyugvó többi királyunk, valamint más főemberek csontjaitól. 

Jelenleg is tartanak az osszáriumban a kutatások, ezért tekintettel arra, hogy közel 600 csontot szükséges átvizsgálni, egyelőre közelebbi információt még nem lehet tudni. A vizsgálatok valószínűleg hosszú időt vesznek majd igénybe: Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója a Trend FM egyik műsorában azt nyilatkozta, hogy „legjobb esetben hónapokon belül azonosítható Mátyás királynak – legalábbis – a koponyája. Ha ez nem sikerül, akkor mind a 600 maradványt végig kell vizsgálni, ami akár egy évet is igénybe vehet”. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!