hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Exkluzív beszámolók a járvány frontvonalából: telt ház van?
Sosem volt még ilyen súlyos a hazai járványhelyzet
Exkluzív beszámolók a járvány frontvonalából: telt ház van?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 03. 11.
Országszerte egyre több kórház jelzi, hogy gyakorlatilag telt ház van: a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma sosem volt ilyen magas. A brit mutáns tombol, a lakosság tömeges oltása pedig nem problémamentes.

Néhány hete arról írtunk, hogy intő jelként kell tekinteni a romló szlovákiai járványhelyzetre, de talán senki sem sejtette, hogy ilyen hamar megvalósul az ottanihoz hasonló járványterjedés. A koronavírus mutációinak következtében eddig soha nem látott létszámban szorulnak honfitársaink kórházi kezelésre: már több mint 840-en vannak lélegeztetőgépen, és több mint 16 ezren meghaltak a járvány következményeként. Ezzel pedig világméretekben Magyarország áll az egyik legrosszabb helyen a lakosságarányos, Covid-fertőzésben elhunytak számát tekintve. Kérdésünkre egy virológus elmondta, Budapesten szinte már csak a brit, valamint a cseh és dél-afrikai mutációk fertőznek. A koronavírus új mutációi pedig gyorsabban fertőznek és erősebbek, mint a korábbiak, a betegség lefolyása így súlyosabb. Egészséges fiatalok szervezetében is nagy kárt okoznak, a harminc-negyven éves korosztályból is sokan kerülnek lélegeztetőgépre, illetve halnak meg.

Mivel a magyar kormány, amint lehetősége nyílt rá, leszerződött az orosz Szputyik V és a kínai Sinopharm vakcinák gyártójával, így az Európai Unióban hazánk Málta után a második a leginkább átoltott lakosság tekintetében: már több mint egymillióan megkapták a védőoltásnak legalább az első dózisát. 

A lakosság tömeges oltása azonban korántsem zökkenőmentes. A március első hétvégéjére tervezett, AstraZeneca védőoltással történő tömeges oltás sajnos elmaradt. 70 ezer ember oltását kellett elhalasztani adminisztrációs problémák miatt: egyes hírek szerint volt, akinek többszáz kilométert kellett volna utaznia a kijelölt oltóhelyre, ráadásul krónikus betegként. Másrészt mivel a TAJ-szám nem szerepelt az SMS behívójában, így az visszaélésekre adhatott volna lehetőséget. Olyanok is felmutatták a behívót, akiknek csak képernyőfotóként küldte el a behívó valódi címzettje.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!