Hetek Univerzum
„Mindenkiben ott az élni akarás és a küzdőszellem” - interjú egy ápolóval a járvány frontvonalából
Beszélgetés Sebők Erikával, az Egy nővér mindennapjai című könyv szerzőjével

Forrás: Sebõk Erika

„Mindenkiben ott az élni akarás és a küzdőszellem” - interjú egy ápolóval a járvány frontvonalából
Beszélgetés Sebők Erikával, az Egy nővér mindennapjai című könyv szerzőjével
Sebők Erika könyve még a koronavírus-járvány világméretű elterjedése előtt íródott – akkor talán még senki nem gondolta, hogy a 2020-as évben mekkora jelentősége lesz a szakmabeliek helytállásának. Beszélgetés egy ápolónővel a járványhelyzet mindennapjairól. (2020.12.11.) 

Idén megjelent könyvében érzékletesen mutatta be napi feladataik sokrétűségét – akkor még a pandémia okozta kihívások nélkül. Most hogyan telik egy napja a kórházban? Melyik osztályon dolgozik?

– A belgyógyászaton és a sürgősségi betegellátási osztályon dolgozom pillanatnyilag, de a járványhelyzet miatt bármikor átrendelhetnek bennünket az intenzív vagy más érintett osztályra. Fél hatkor indul a műszak: jó esetben tudunk néhány szót váltani az éjszakás kollégákkal az átadáskor, máskor azonnal beöltözünk. Ha beteget hoz a mentő, már útközben jeleznek nekünk rádión, kitérve az esetleges Covid-gyanúra is. A vizsgálóban teljes felszerelésben várjuk őt: rajtam van a nővérruha, azon egy légmentes overall, két pár kesztyű, két vastag arcmaszk, hajháló, védőszemüveg, pajzs és térdig érő lábzsák.  

Próbálok kontaktust teremteni a pácienssel, de a dupla maszk erősen visszafogja a hangokat, ezért kiabálok vagy mutogatok. A dupla kesztyű ugyancsak nehezíti a finom érintést, így kissé erősebb fogással jelzem: nyugalom, segítünk. Sebesen hajtom végre az orvos utasításait – vérvétel, vérgázanalízis, EKG, oxigénszaturáció- és vérnyomásmérés, gyógyszerelés stb. –, majd sikeres stabilizálás után képalkotó vizsgálatok következnek a szintén beöltözött beteghordó kolléga segítségével. Közben fertőtlenítek, cikázok a helyiségek között, lesem a monitorokat, mondok pár nyugtató szót. Hátamon folyik a víz, csak a számon tudok lélegezni, az orrom rég bedugult. Arcomon patakzik a veríték, át a szememen, letörölni nem tudom. 

A második órában már szomjas is vagyok, kiizzadtam minden tartalékomat, de inni nem lehet.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!