Visszatérőben a koronavírus Kínában
Az elsietett vakcinagyártás azonban veszélyesebb lehet, mint maga a kór
Visszatérőben a koronavírus Kínában

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 16.
Kína fővárosában újabb kerületeket zártak le több új koronavírus fertőzés miatt. Közben a világ többi részén nagy erőkkel folyik az ellenszer utáni kutatás, amiben a sietség azzal is járhat, hogy nagyobb kárt okoz, mint amennyit segít.

A kínai hatóságok a múlt hét péntek óta 79 új megbetegedésről számoltak be, amelyek közül 36-ot egyértelműen Peking Fengtai kerületéhez, egészen pontosan a Xinfadi hal-szupermarkethez kötnek. Az újabb fertőzések miatt Peking vezetősége lezáratta a szupermarket körüli tíz kerületet, hogy elejét vegye a vírus tovább terjedésének.

A lezárások egyelőre 90 ezer ember érintenek.

Pekingben egyébként a hatóságok attól tartanak, hogy a vírus újra rohamos gyorsasággal terjedni kezd. Ráadásul most kezdenek lassan újra indulni a nemzetközi repülőgép járatok is, amelyeket az újabb megbetegedések miatt fokozottan ellenőriznek. Ennek eredményeképpen hétfőn törölni kellett egy Bangladesbe induló járatot Dél-Kínában, Guangzhou tartományban, ugyanis a potenciális utasok között 17 fertőzöttet regisztráltak.

A pekingi városi önkormányzat megbízottja, Yang Peng szerint a vírus nagy valószínűséggel külföldről került vissza Pekingbe, ahol éppen most kezdték kissé lazítani a szigorú védelmi korlátozásokat. Az viszont egyelőre nem világos, hogy hogyan került éppen erre a halpiacra, ahol a hatóságok megtalálták a vírus nyomait azokon a vágódeszkákon is, ahol lazacot készítettek elő, így a Kína azóta teljes egészében megtiltotta a lazachús behozatalát az országba.

Kína ennek ellenére igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ura a helyzetnek. A Global Times egyik szerkesztője, Hu Xijin a Twitteren azt posztolta, hogy „semmiképpen sem lesz Pekingból egy Wuhan 2.0. A világ meglátja Kína erejét a járvány kordában tartásában, beleértve a kormány erős vezetői képességét, a tudomány iránti tiszteletét, és a társadalom hajlandóságát az együttműködésre az egész országra kiterjedő korlátozási intézkedésekkel. Újra győzni fogunk.”

A világ többi része közben feszült figyelemmel várja, amiért megfeszített tempóban zajlanak a kutatások, hogy hamarosan sikerül hatásos oltóanyagot előállítani, ami megakadályozza a vírus terjedését. Ez azonban több szempontból is nehezebb, mint gondolnánk. A közösségi médiában folyamatosan nyilatkozó tudósok szerint egy igazán jó vakcina kifejlesztéséhez akár 15 év is szükséges, ami jelen pillanatban nem áll rendelkezésre.

Mivel az idő rövid, a kutatások egy része kihagyná a folyamatból az állatokon végzett kísérleteket, ám ez több kárt is okozhat, mint amennyit használ.

A koronavírus-jellegű vírusfajtáknál ugyanis az eddigi SARS és MERS vakcina-kutatások alatt többször előfordult, hogy azok a menyétek, amelyeknél ígéretes antitest-termelés indult meg a kísérleti fázisban, sokkal betegebbek lettek, amikor a „vad” vírussal beoltották őket. Ez azzal is együtt járt, hogy a beoltott menyétek között sokkal nagyobb százalékban pusztultak el az egyedek, mint a be nem oltott egyedek között. Ezért óvatosak a tudósok az állatkísérletek kihagyásával, ugyanis ez a folyamat akár az embereknél is bekövetkezhet, ami az oltás következtében sokkal halálosabbá teszi a vírust, mint amilyen egyébként lett volna.

Az önkéntes tesztalanyokon végzett kísérletek kiszámíthatatlansága a klinikai kutatásnak is nagyon sokat árthat, ugyanis a beígért pénzjutalmak nem tudnak egy esetleges halálesetet kompenzálni, és mindezek mellett a kutatókkal szembeni bizalmat is igen jelentősen alááshatják az ilyen kudarcok.

Ehhez jön hozzá az a tény, hogy az influenzavírusnál is ismert probléma, hogy a mutációk miatt évről évre új oltóanyagot kell kifejleszteni, ami így is csak bizonyos vírusfajták esetében hatásos. A Medical News Today szaklap szerint az új típusú koronavírusnak is vannak már mutálódott törzsei, a Journal of Translational Medicine lap szerint pedig a vírus kimutathatóan földrajzi régiónként is mutat változásokat. Így fokozottan szükséges, hogy egy kifejlesztett oltóanyag, amit akár kötelező jelleggel is igyekeznek majd mindenkinek beadni, valóban hatásos legyen. Ehhez viszont egyelőre még rengeteg időre van szükség, sőt, az ausztrál Sky News egyik adásában megszólaltatott szakértő szerint még az sem biztos, hogy egyáltalán lehetséges-e ellenszert találni. A különböző típusú koronavírusokkal kapcsolatosan ugyanis már 30 éve zajlik sikertelenül az oltóanyag kifejlesztése.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!