"Vedd vissza az arcod!" - kampány indult a biometrikus alapú tömeges megfigyelés ellen Európában
Hét országból legalább egymillió támogatóra van szükség, hogy az Európai Bizottság döntsön az ügyben
"Vedd vissza az arcod!" - kampány indult a biometrikus alapú tömeges megfigyelés ellen Európában

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 08.
Amennyiben a biometrikus alapú tömeges megfigyelés tilalmára irányuló polgári kezdeményezést egy éven belül egymillióan támogatják legalább hét különböző uniós tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül eldönti helyt ad-e neki, vagy elutasítja-e azt.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A "Reclaim your face" ("Vedd vissza az arcod") kampány kezdeményezői arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan jogszabály elfogadására, amely

tartósan véget vet a biometrikus adatok megkülönböztetés nélküli és önkényes alkalmazásának,

amelynek különböző formái tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokba való indokolatlan beavatkozásokhoz vezethetnek.

Véleményük szerint a biometrikus adatok használatával végzett tömeges megfigyelés az Európai Unió adatvédelmi jogszabályainak megsértését jelenti. Beavatkozik a magánéletbe, indokolatlanul korlátozza a szólásszabadsághoz, a tiltakozáshoz való jogot, és a nem tesz eleget a hátrányos megkülönböztetés tilalmának.

A biometrikus alapú megfigyelés, a profilalkotás és prognóziskészítés széles körű használata veszélyezteti a jogállamiságot és legalapvetőbb szabadságjogokat

- szögezték le.

A közlemény szerint az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a kezdeményezés jogilag elfogadható, mivel megfelel a szükséges feltételeknek, ezért úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi azt. Az európai polgári kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta - közölték.

A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére.

Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá.

A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!